Index Vakbarát Hírportál

Magyarok építhetnek galériát Mariborban

2010. április 1., csütörtök 12:13

Maribor 2012-ben Európa kulturális fővárosa lesz. Művészeti galériájukat Lévai Tamás, Jószai Ágnes, Árva József és Haasz Ferenc tervezheti.

Magyar építészek nyerték a 2012-es Európa Kulturális Fővárosa projekt tervpályázatát. A szlovén Maribor városa által kiírt nemzetközi tervpályázaton a Lévai Tamás, Jószai Ágnes, Árva József és Haasz Ferenc által jegyzett terv lett az első. Nem ők voltak az egyetlen, elismerésben részesített magyarok. A nemzetközi zsűri kiemelt dicséretben részesítette Kalmár László és Zsuffa Zsolt pályázatát is.

A kulturális tanács tavaly májusban minősítette a szlovéniai Maribort 2012 kulturális fővárosának. A szervezők a várost kettészelő Dráva partjának területeit és a belvárost jelölték ki célterületnek. Három pályázatot írtak ki, a magyar építészek a művészeti galéria tervezésére adtak be terveket.

Négy magyar építész - Lévai Tamás, Jószai Ágnes, Árva József és Haasz Ferenc – a folyópartra tervezett letisztult vonalú, a vízre nagy üvegfelülettel forduló művészeti galériát. A nemzetközi zsűri első helyre hozta ki a magyar építészeket, amellyel 40 ezer eurós díj is jár. A második helyezés egy amerikai, a megosztott harmadik egy horvát és egy portugál irodáé lett.

A Kalmár László és Zsuffa Zsolt által tervezett, toronyszerű üvegpillérekkel feldobott létesítmény első helyen szerepel a dicséretben részesített tervek közt. Mellettük horvát, szlovén, francia, lengyel és lett pályamunkákat emeltek ki.

Rovatok