Index Vakbarát Hírportál

Az egész világot átfogó könyvklub indul

2010. május 6., csütörtök 15:59

Neil Gaiman Amerikai istenek című könyvével indult szerdán egy új kezdeményezés a Twitteren. Reményeik szerint a már bevált „egy könyv, egy város“ akció továbbfejlesztésével akár azt is elérhetik, hogy az egész világon ugyanazt a regényt olvassák egyszerre az emberek.

A „Nagy Olvasás“ programok általában földrajzi alapon szerveződnek. Seattle hozta divatba a közös olvasást 1998-ban, Russel Bank Eljövendő szép napok című könyvével, majd Chicago következett pár évvel később, a Ne bántsátok a feketerigót című Harper Lee-regénnyel. Ez az akció már a Twitteren szerveződött, egyértelművé téve, hogy a fizikai határok egyre kevésbé számítanak.

Az elmúlt hónapban az olvasók arról szavazhattak, melyik könyvvel induljon az Egy könyv, egy Twitter oldal. A nyertes, Neil Gaiman fantasyja végül olyan művek fölött diadalmaskodott, mint Ray Bradbury 451 Fahrenheit, Kurt Vonnegut Ötös számú vágóhíd, Toni Morrison Salamon ének vagy Arudhati Roy Apró Dolgok Istene - írja a Guardian.

A 2003-ban magyarul is kiadott Amerikai istenek a börtönből frissen szabadult Árnyék kalandjait meséli el egy bizarr Amerika-körüli utazás során a misztikus Szerda kísérőjeként, akiről lassacskán kiderül, hogy tulajdonképpen egy istenség. A regény Hugo-, Nebula-, Locus-  és Bram Stoker-díjat nyert. Nem sokkal a megjelenése után az év könyvének választotta többek között a Washington Post, a San Francisco Chronicle, a Denver Post és az Amazon.com is. Gaiman a twitteres kezdeményezésről azt nyilatkozta, hogy „remek ötlet, amolyan egész világot átfogó könyvklub“.

A népszerű író azonban csak félig érzi elégedettnek magát, mivel úgy gondolja, hogy az Amerikai Istenek megosztja az olvasóközönséget. "Van aki imádja, van, akinek tetszik, és vannak, akik gyűlölik. Nem az a fajta könyv, amit bárki kezébe adnék“ - írta blogjában. „De így történt, és nagyon izgatott vagyok, hogy részt vehetek valami újban, és mindent el fogok követni, hogy segíthessek. Ami per pillanat abból áll, hogy értesíteni fogom a kezdeményezésről világszerte a kiadókat, akiknél a regény megjelent, és az elkövetkező hónapokban magam is részt veszek a folyamatban, bocsánatkérő twitek küldésével mindazoknak, akik elakadtak, megbántva érzik magukat, vagy egyszerűen csak nagyon-nagyon összezavarodtak olvasás közben“.

Neil Gaimannek nem ez az első kalandja a mikrobloggal. Tavaly októberben jelentette be, hogy hangoskönyvet készül kiadni a Twitterből. Az új könyve első sorát twitelte ő, a történetet ezután bármelyik felhasználó változtathatta, kanyaríthatta, részt vehetett az alkotásban. Az ezer szerkesztett bejegyzésből összeálló hangoskönyvet a BBC Audiobooks America Blogról lehet majd letölteni, de az iTuneson és más hangoskönyv forgalmazóknál is meg lehet vásárolni.

Rovatok