Index Vakbarát Hírportál

Életnagyságú szobor a kómában fekvő Saronról

2010. október 20., szerda 18:30

A jelenleg is kómában vegetáló egykori izraeli kormányfőről készült szobor okoz botrányt Izraelben. A Kishon Galériában péntektől látogatható a Berlinben élő és alkotó Noam Braslavsky hiperrealisztikus installációja.

Botrányosnak mondható, de legalábbis ellentmondásos fogadtatású szobrot állítottak ki Tel Avivban, a Kishont Ferenc (Efrájim Kishon) és felesége által alapított galériában. A Kishon Galéria egyik termében a 2006 óta kómában fekvő Ariel Saron exminiszterelnökről készült életnagyságú szobor látható október 21-től. Az izraeli művész, Noam Braslavsky a kórházi ágyon fekvő politikust formázta meg hiperrealisztikusan: Saron nyitott szemmel, félig ülő pozícióban fekszik, bal kezét hasán nyugtatja. A félhomályos teremben elhelyezett, esti kórházi világítást imitáló műalkotás szemlélőitől csendet kér a kiállító, és az ágyat is csak egy meghatározott útvonalon lehet körbejárni.

"Ez egy afféle Saron-mauzóleum, ahol az izraeliek gyászolhatnak. Az embereknek nem volt lehetőségük elsiratni, és ez egyfajta tabuvá vált, amiről senki sem beszél" - mondta az installációról a művész a CNN-nek. "A meglehetősen morbid installációm célja, hogy az emberek szembesüljenek érzéseikkel" - nyilatkozta a húsz éve Berlinben élő és alkotó Braslavsky, hozzátéve, hogy ezek az érzések nem csak pozitívak, de negatívak is lehetnek. A művész legfontosabbnak azt tartja, hogy munkája révén az emberek intim közelségbe kerülhetnek azzal az emberrel, aki politikusként olyan nagy hatással volt korábban életükre.

Braslavsky elmondta, hogy műve felzúdulást keltett Izraelben, de a célja az volt, hogy az emberek ismét beszéljenek Saronról. A CNN emlékeztet arra, hogy Saron kormányfőként támogatta az izraeli telepek létesítését a gázai övezetben, de végül 2005-ben elrendelte a hadsereg és a civilek kivonását. A most kiállított szobrot leginkább Yoel Hasson, a Kadima párt parlamenti képviselője támadta, aki szerint a Saronról készült műalkotás nem más, mint beteges kukkolás, és mint ilyen, olcsó népszerűséghajhászás az alkotó részéről.

Hasson szerint semmi pozitívum, semmi művészi tartalom nincs a szoborban, ami csak Saron gyenge állapotát mutatja. "Nem értem és nem is akarom érteni" - nyilatkozta a Saron által alapított centrista párt politikusa.

Braslavsky szerint valóban joggal tarthatják egyesek visszataszítónak, megalázónak, öncélúan provokatívnak művét: "Igen provokáció, de a célja, hogy párbeszédet provokáljon."

Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök lassan öt éve hogy kómában fekszik. 2006. január 4-én súlyos agyvérzést szenvedett, azóta nem nyerte vissza tudatát.  A jeruzsálemi Hadassza kórház orvosai több órás agyműtétet hajtott végre rajta, és már a beavatkozás után közölték, Saron soha többé nem térhet vissza hivatalához.

A miniszterelnöki posztot ideiglenesen Ehud Olmertre, Saron akkori helyettesére ruházták. A változás a választások előtt álló Izrael életében óriási vihart kavart. A parlamenti választás legesélyesebb pártjaként tartották ugyanis számon Saron újonnan alapított centrista pártját, a Kadimát. A Kadima a várakozásoknak megfelelően meg is sínylette első számú vezetőjének elvesztését. Bár a választásokat végül megnyerte (29 mandátumot szerzett a 120 tagú knesszetben), de például nem tudta megszerezni a védelmi miniszteri posztot, és pozíciói a knesszetben is meggyengültek.

A kormányfőt 100 nappal kómába esése után tartósan alkalmatlannak nyilvánították hivatala ellátására. Izrael történetében először fordult elő ilyen eset. A bejelentés értelmében Ehud Olmert ideiglenes miniszterelnök ügyvezető kormányfővé lépett elő.

Saron február 26-án tölti be 83. életévét.

Rovatok