Index Vakbarát Hírportál

Elvis és Torgyán útján tahiti népviseletében

2011. szeptember 30., péntek 12:39

A szemet gyönyörködtető színes, nyomott egzotikus mintás hawaii ing a legkönnyebben felismerhető ruhadarab a világon, népszerűsége nem hagy alább az évek múlásával. Hogy hogyan jutott a tahiti népviselet odáig, hogy Torgyán József a traktoros gyorsulási versenyen hawaii ingben lófráljon a tűző napon, most megtudhatja.

Bevándorlóknak köszönhető a hawaii ing elterjedése

Az Aloha ing (így nevezik a hawaii inget a tengerentúlon) gyökerei Tahiti nemzeti viseletére, a kék-fehér virágmintás hatalmas kendőre, a pareura vezethető vissza. Ezt a dél-csendes-óceáni területeken élő férfiak és nők egyaránt viselték az 1800-as években - tőlük származik a fehér virágminta.

A tahiti népviseletből ismert mintát és színeket a húszas, harmincas években, Honoluluban élő japán szabók keresztezték a kimonókhoz használt selyemmel és a galléros, rövid ujjú inggel. A korai tervek alapján a hawaii ing az ázsiai kultúrához állt közelebb, a tervezők bambuszfákat, tigriseket, békés ázsiai tájakat festettek az ingekre, olyat, mint például a Fuji-hegy. Hamarosan azonban a Hawaii-szigetekre jellemző tájak, növények kerültek az ingekre.

Az első tipikus hawaii inget 1931-ben tervezte Ellery J Chun, aki a kész ingeket a helyi ruhaboltjában árulta. A kifejezést, hogy Aloha ing, ő véste kőbe először, pontosabban a helyi honolului újságban feladott hirdetésben ezt a kifejezést használta. Ellery J Chun később védjegyeztette is természetesen az aloha inget - a szabó egyébként a Yale-en végzett közgazdászként.

A turisták vitték mint a hűtőmágnest

A hawaii ing hamar népszerűvé vált, a turisták úgy vitték, mint a hűtőmágnest, így Amerikában is egyre elterjedtebb lett a pálmafás ing. A Hawaii Királyság meglátta a lehetőséget a ruhadarabban, és saját manufaktúrát indtítottak. Már akkoriban voltak olyanok, akik hamisították a hawaii inget és selyem helyett olcsó szövetekből készítették azokat, ugyanis az igazi hawaii inget a helyiek közül csak a gazdagok engedhették meg maguknak. (Az ötvenes években Alfred Shaheen által készített halacskás mintájú selyeming ma már igazi műtárgynak számít.)

A színes mintás ing leginkább a második világháború után lett igen elterjedt a helyiek körében, a trópusi éghajlat miatt a honolului Kereskedelmi Kamara 1946-ban meghozta a döntést, miszerint az öltöny, nyakkendő és vasalt fehér ing helyett elfogadott üzleti viselet lehet a hawaii ing is. Ebből aztán az lett, hogy júniustól októberig bátran viselhetett minden üzletember hawaii inget hivatalos és félhivatalos eseményeken, majd később kitalálták azt is, hogy legyen egy hét, amikor egy fesztivál keretén belül mindenki hawaii ingben issza le magát.

A hawai ing lázat csak tetőzte, hogy az 1961-es Blue Hawaii című filmben Elvis Presley piros-fehér virgámintás hawaii inget viselt, az album borítóján is természetesen ilyesmiben vigyorog. A hetvenes évek hippijei kicsit feldobták a hawaii ingek színeit és mintáit, a nyolcvanas években pedig rengetegen kombinálták az inget 501-es Levis farmerrel és/vagy Nike cipővel. A hawaii inghez járó kötelező kiegészítő, a harcsabajusz és természetesen egy kis ondolált mellkasszőr Tom Sellecknek köszönhető, akinek ez volt az alapfelszerelése is a '80-as években futott Magnumban. (Az Index főszerkesztője, Uj Péter is bajusszal, kissé kigombolva viseli a hawaii inget.)

A helyi hawaii ing kínálat állítólag ma is figyelemreméltó

Egy blogger szerint a trópusi szigetek boltjaiban nagyon komoly a kínálat ma is, ami nem csak szörfdeszkás, pálmafás és koktálos minták variációjában mutatkozik meg, hanem az árban is. “Általában csak selyemből vagy műselyemből (rayon) készülteket lehet kapni, a műselyem is nagyon jó minőség, nem sokkal olcsóbb az igazi selyemnél. Az eladólány egyenként értékelte, hogy melyik minta "aloha" és melyik nem. Találtam egy inget, ami nagyon tetszett, és nagyon "aloha" volt, de az árát ($68) meglátva azt hittem, hogy sikerült a boltban található legdrágábbat kiválasztani. Az eladó megnyugtatott, hogy van ennél drágább is, $100-t is elkérnek egyes darabokért. Hihetetlen, de vannak emberek, akik Hawaii ingeket gyűjtenek, ők a ritkább mintákért több száz dollárt is képesek kiadni" - számolt be erről egy Ottó nevű blogger.

A japánoknak és a kubaiaknak is van saját hawaii ingjük

A Guayabera és Kariyushi ingek neve csak a szakavatottaknak ismert. A Guayabera a latin-amerikai férfiak körében népszerű ing, egyes ázsiai területeken és Zimbabwéban (ott a rövid ujjú változatát) is előszeretettel viselik. A guayabera, azaz a mexikói vagy kubai ing többzsebes és mandzsettás. Hagyományosan fehér és drapp színű, de ma már mindenféle színben kapni. A hagyományos mexikói ing esküvői viseletnek is elfogadott, Nagy-Britanniában egyébként ezt hívják szafari ingnek. A japánok hawaii ingje a kariyushi, ami tulajdonképpen a hawaii ing sárkányos verziója, csak mintájukban különböznek. Az okinawai lakosok által kariyushinak, azaz boldogságnak nevezett inget eleinte azért készítették, hogy a turistákat odavonzzák. A hetvenes évektől a helyi hotelek és szállodák dolgozói színes mintás ingben várták a turistákat. Mindkét ingtípus a hawaii inghez hasonlóan az üzleti szférában is elfogadottá vált, köszönhetően a Casual Friday-nak, azaz a laza pénteknek.

Rovatok