Index Vakbarát Hírportál

Elhunyt Derrick felügyelő

2008. december 15., hétfő 16:09

Elhunyt Horst Tappert német színész, akit a Derrick című krimisorozat címszerepe tett világhírűvé. A 85 éves színész évek óta betegeskedett.

A Bunte című német hetilap hétfői értesülése szerint Horst Tappert szombaton halt meg egy müncheni klinikán.

A '70-es évektől a Derrick című bűnügyi tévéfilmsorozat névadó főszereplője volt. A több mint 200 epizódból álló sorozatot 1974-től 1997-ig gyártották, több mint egy évtizede ért véget, és mivel német nyelvterületen, valamint további 100 államban, köztük Magyarországon is műsorra tűzték a tévék, világsztárrá tette Tappertet.

Horst Tappert nyolcvanadik születésnapja után számolt el magában életével, ekkor azt nyilatkozta, "Minden régi kollégám és barátom eltávozott már. Én vagyok az egyik lehetséges soron következő. A végrendeletemet már rég elkészítettem. Nem hagyom el felkészületlenül ezt a világot, mindent előre előkészítettem".

Tappert évek óta cukorbeteg volt, betegsége miatt nem is mozgott sokat. Feleségével, Ursulával 1957 óta házasok, Tappert három gyereke - akik két korábbi házasságából születtek - más városokban élnek, és mint a színész mondta, "nem akar a terhükre lenni".

Tappert 1974 és 1998 között, 24 éven át 281 részben alakította a megfontolt, elegáns és elemző hajlamú felügyelőt. Az utolsó részt 1997 decemberében forgatták, mely a közszolgálati ZDF-en egy év múlva került adásba. Tappert utolsó szerepe a szintén ZDF által készített "Herz ohne Krone" (Szív korona nélkül) című tévéfilmben volt, mely a csatornán 2003-ban, a színész nyolcvanadik születésnapján került adásba. Tappert 1998-ban kiadott egy önéletrajzi könyvet "Derrick und ich" (Derrick és én) címmel, melyben nyíltan beszámol sorozaton túli életéről is.

Derrick az etalon, Derrick a minta

Az ikonikus felügyelő a népi- és a popkultúra sokszor idézett alakjává lett, ezért a klasszikus viccel veszünk tőle búcsút: Derrick izgatottan járkál az irodájában, szemmel láthatóan keres valamit. Benéz a szekrénybe, félretolja az iratrendezőket, bekukkant az asztalok alá is. Hosszas hiábavaló keresés után csalódottan megkérdi társát:
- Te, Harry! Nem láttad véletlenül a bőrtáskámat?

- Dehogynem. Stefan, ott van a szemed alatt.

Itthon a Malacka és a Tahó zenekart is megihlette ez a remek német felügyelő:


Derrick a minta, Derrick az etalon,

Derrick a főnök, Derrick a hatalom,

Mindent csak ő tud, mindenről ő dönt,

Szemei alatt utazóbőrönd.

Rovatok