Index Vakbarát Hírportál

Perel a Magyar Rádió elnöke

2009. május 22., péntek 10:46

Csütörtökön elbukott a Magyar Rádió tavalyi mérlege a kuratórium elnökségi szavazásán, miután nem szerepelt benne annak a 3,2 milliárdos hitelkeretnek az ügye, aminek a visszamondását tavaly írták elő. A közrádiónak viszont szüksége van a pénzre, azért a rádió elnöke pert indított.

Bíróságon támadta meg a Magyar Rádió elnöke azt a kuratóriumi elnökségi döntést, amivel visszavonták a tavaly aláírt hitelkeret-szerződés aláírásához adott felhatalmazást, erősítette meg pénteken Such György, a közmédium elnöke.

Such szerint csak a hitelfelvétel jóváhagyásának kérdésében van hatásköre a kuratórium elnökségének, a visszamondást nem írhatják elő. Az elnök vitatja a határozat végrehajthatóságát is, és állítja, hogy a korábbi jóváhagyás után aláírt három évre szóló szerződés esetében a testület döntése a felhatalmazás visszavonásáról jogilag nem értelmezhető, annak nincs jogi hatása az érvényes szerződésre.

Különben csak rosszabb feltételekkel kapnak hitelt

„A döntés gazdaságilag sem racionális - tette hozzá. - Ha a kormányzat forrásokat von el a közmédiától, szükségük lehet hitelre. Ebben az esetben pedig a most hatályban lévő feltételeknél rosszabb kondíciókkal juthat csak kölcsönhöz a társaság."

A Magyar Rádió tavalyi mérlege csütörtökön bukott el a kuratóriumi szavazáson. Akkor több résztvevő is azt nyilatkozta: az ellenszavazatot leadók kifogása az volt, hogy nem szerepel a dokumentumban a 3,2 milliárdos hitel ügye, amelyet akkor biztosított magának a közrádió, amikor megpályázta az első hazai digitális rádiós programcsokor (multiplex) üzemeltetésének jogát. A hitelkeret szerződésének visszamondását még tavaly írta elő egy elnökségi döntés.

Rovatok