Index Vakbarát Hírportál

A Tv2 is beszállt a digitális átállásba

2009. május 29., péntek 13:03

Az RTL Klub után a Tv2 is megegyezett hirtelen az Antenna Hungáriával, hogy felmennek a digitális földfelszíni rendszerbe. A háttérben akár egy elrontott politikai alku is állhat.

Megszületett a megállapodás az Antenna Hungária csoport és a TV2 között a digitális földfelszíni műsorterjesztésről, amelynek értelmében a csatorna ezentúl a MinDig TV szolgáltatás részeként június elsejétől szabadon fogható SD-minőségben.

A szolgáltatás igénybevételéhez megfelelő állapotban lévő szélessávú tetőantenna, valamint egy földfelszíni vételre alkalmas dekóder, vagy MinDig TV matricával ellátott integrált televízió szükséges.

Már nem mennek bíróságra

A Tv2, ahogy az RTL Klub is, december végén beperelt az Antenna Hungáriát, mivel véleményük szerint előnytelen szerződést akartak rájuk erőltetni. A digitális átállásról szóló törvény ugyanis kimondta, hogy december 14-ig meg kell állapodnia a két országos csatornának a digitális multiplexhez való csatlakozásról, ellenkező esetben soha nem mehetnek fel az új rendszerre. Az Antenna Hungária akkor ezt a törvényi nyomást arra használta, hogy tizenkét évre szóló szerződést kössön a két csatornával, pedig szakértők szerint egyáltalán nem biztos, hogy a digitális földfelszíni sugárzás egyáltalán életképes lesz üzletileg tizenkét év múlva.

Akkor emiatt a Tv2 és az RTL Klub is pert indított, május 8-án azonban hirtelen az RTL Klub aláírta a 2020-ig szóló szerződést, és május 29-én a Tv2 is hasonló feltételekkel állapodott meg az Antenna Hungáriával.

Az Index információi szerint azért sikerült megállapodniuk a csatornáknak az Antenna Hungáriával, mert a kormányzat alkut kötött a csatornákkal, mivel ha a két legnézettebb adó nem megy fel az új digitális platformra, akkor az egész digitális átállás veszélybe kerül. Úgy tudjuk, hogy az alku része volt, hogy csökkentik a két csatorna koncessziós díját, de ez a terv az ORTT ellenzéki delegáltjainak ellenállása miatt nem valósulhatott meg.

Rovatok