Index Vakbarát Hírportál

Futballkiárusítás a Magyar Televíziónál

2009. szeptember 22., kedd 17:22

A Magyar Televízió közleményben tudatta, nagyon szeretné közvetíteni a futball-világbajnokságot, csak kevés a pénze. A jogok átadásáról már tárgyaltak az RTL Klubbal, de nem valószínű, hogy a kereskedelmi csatornákat komolyan érdekelné az ajánlat.

A pénzügyi problémákkal küszködő Magyar Televízió igyekszik cáfolni a sajtóértesüléseket, miszerint anyagi gondjai miatt kénytelen megválni a 2010-es dél-afrikai futball-vb közvetítési jogaitól, és eladná azokat az RTL Klubnak.

„A Népszabadság mai száma szerint a Magyar Televízió belső köreiben már biztos váltásról, vagyis arról beszélnek, hogy az RTL Klub veszi meg a közvetítési jogot, amelyet jelenleg az MTV birtokol, miután az Európai Műsorszolgáltatók Szövetségének (EBU) tagjaként azt már megszerezte. Ezzel szemben az a tény, hogy az MTV közvetíteni akarja a labdarúgó-világbajnokságot, igaz, még nem tudni, lesz-e pénz erre” – áll a sajtóközleményben. Az MTV annyit elismer, nem biztos, hogy a jövő évi költségvetés megvonásai miatt ki tudja fizetni a közvetítés jogdíjait és a gyártás egyéb költségeit.

Az MTV árulja

Az Index információi szerint a sajtóközleménynek némiképp ellentmondva tényleg folynak tárgyalások az RTL Klub és a Magyar Televízió között a világbajnokság jogainak átadásáról, ráadásul ezeket nem a kereskedelmi csatorna, hanem az MTV kezdeményezte. Vagyis a közszolgálati adó már árulja a jogokat, amelyeket kedvezményesen szerzett meg az európai közszolgálati televíziókat tömörítő EBU-tól, és információink szerint nem is értékesítheti haszonnal, legfeljebb az eredeti áron adhatja tovább.

Úgy tudjuk, az MTV eddig csak az RTL Klubnak ajánlotta fel a jogokat, pedig kérdésünkre a Tv2 is azt válaszolta, érdekelné az ajánlat. Az MTV értesüléseink szerint 800 millió forintért vásárolta meg a sportesemény jogait, a közvetítések költsége ezzel együtt körülbelül 1-1,1 milliárd forintra rúgna. Ennyit spórolhatna a közszolgálati televízió, amely elég nagy bajban van, miután a legújabb költségvetési tervezet szerint 7 milliárd forinttal kevesebbet kapna jövőre az államtól, mint idén. (A 25 milliárd forintos üzemben tartási díj mellett a 9,4 milliárdos állami támogatásból mindössze 2,3 milliárd lesz jövőre).

Nincs rá pénz

Nem valószínű azonban, hogy az RTL Klub vagy akár a Tv2 megvenné a világbajnokság jogait, mivel a nyári esemény eddig is legfeljebb a márkaépítés szempontjából volt hasznos, igazi profitot nem tudott termelni, a nyári időszakban kevesebb a néző, így a hirdetők is inkább ősszel, karácsony előtt, illetve tavasszal költenek.

Ráadásul jövőre a reklámpiac akár 20 százalékkal is csökkenhet a gazdasági válság hatásai miatt, vagyis a kereskedelmi csatornáknak nem nagyon lesz felesleges egymilliárd forintjuk, hogy átvegyék a közvetítési jogokat a nehéz helyzetbe került MTV-től.

2007-ben még örültek

Az MTV 2007 májusában jelentette be, hogy megszerezte a dél-afrikai vb hatvannégy mérkőzésének közvetítési jogát. Az esemény sajtótájékoztatóján Rudi Zoltán akkori elnök közölte: a joggal az EBU rendelkezik, és az MTV EBU-tagként kapta meg a magyarországi sugárzási lehetőséget.

A 2006-os németországi világbajnokságot az RTL Klub közvetítette, a nézők viszonylag sokat szidták a közvetítések színvonalát.

Rovatok