Index Vakbarát Hírportál

Fél tonna galambszar az Utasellátóban

2009. október 22., csütörtök 12:44

A DPU Cha-Cha-Cha a Déli Pályaudvar épületében, az egykori Utasellátó területén nyílik me. Tíz évre bérelték ki a helyet, 600-700 ember mulathat egy időben a szórakozóhelyen.

Új szórakozóhelyet nyitnak a Cha-Cha-Cha tulajdonosai. A retroromantikát meglovagoló helyet, az egykori Mónika presszót a négyes metró építése miatt bezárták a Kálvin téren, de most a Déli pályaudvarban, az egykori Utasellátó helyén újra kinyit.

Az 1975-ben átadott épületben a nemzetközi jegypénztárak mögött hatalmas Utasellátó működött. A rendszerváltás után többször bérbe adott, 600 négyzetméteres vendégtérből, 150 négyzetméteres konyhai térből és raktárakból álló helyiség 2002 óta üresen állt, így az új tulajdonosok alapos takarítással és felújítással kezdték: három hónapja dolgoznak a belső tereken.

A felújítás előtt közel fél tonna galambszart és több zsák döglött galambot lapátoltak ki a munkások, aztán újból felépítették az Utasellátó pultját, amit a kilencvenes években elbontottak, illetve pótolták a Kádár-rendszer luxusát idéző színes díszcsempék hiányzó részeit. (A felújítás előtti állapotokról készült képeket itt nézheti meg!)

A felújítás végén a retróhangulatot új, méretre gyártott bútorokkal próbálták megteremteni, a szkájfoteleből budai panorámára és a vitrinekbe rendezett hetvenes évekre lehet rálátni, a gránitoszlopokon kortárs képzőművészek, köztük ef Zámbó István képei láthatók.

A DPU Cha-Ch-Cha névre hallgató szórakozóhelyen a csütörtök este kilences nyitás után Superman Beta, Bauxit, Mégötlövés, Tom Tailor, Izi és Adamo szettjeire lehet mozogni, de lesz Belga DJ-szett is. (A DPU a szórakozóhely nevében nem csak azt jelenti, hogy Déli pályaudvar, de egyben megjelöli a stílust is: Diszkó-Progresszív-Underground.)

A helyre 600-700 ember fér be egyszerre, a koktélokat külön pultnál kérhetik a finnyásak, viszont nincs elkülönített tánctér: a gránitoszlopok és a pultok közt lehet mozogni. Viszont nyugodtan oda lehet szokni: a bérleti szerződés tíz vére szól, addig maradnak a Déli Pályaudvarban.

Még Pesten is

A Cha-Cha-Cha nem költözött végleg át Budára, egyrészt a Bajcsy-Zsilinszky utcában is működik egy mutációja, másrészt a tulajdonosok perben állnak a BKV-val: az üzemi területnek nyilvánított Kálvin téri Mónika presszót is szeretnék visszakapni, ráadásul per dönti el azt is, hogy a Deák téri aluljáróban található Földalatti Vasúti Múzeumban összedobhatnak-e egy újabb retromulatót.

Rovatok