Index Vakbarát Hírportál

Már Bajnai is félti a rádiós pályázat tisztaságát

2009. október 26., hétfő 12:12 | aznap frissítve

Majtényi László a köztársasági elnök után most a miniszterelnökkel is egyeztetett az analóg, országos rádiófrekvenciák pályázata körüli pártalkukról. Bajnai és Sólyom is azt szeretné, ha a pályázatok elbírálásában csak a szakmai szempontok játszanának szerepet.

Bajnai Gordon aggasztónak tartja a két országos kereskedelmi rádiófrekvenciára kiírt pályázat elbírálása körüli ügyeket.

A miniszterelnök a korrupcióellenes intézkedéseket bejelentő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre megjegyezte, hogy nagyon fontos lenne, hogy az "Országos Rádió és Televízió Testület, mint testület és minden egyes tagja a maga felelősségének tudatában döntsön arról, hogy mi a közérdek" a két országos kereskedelmi rádiófrekvencia pályázata kapcsán.

Bajnai Gordon szerint a minél nagyobb koncessziós díj mellett közérdek az is, hogy ezek a kereskedelmi adók valóban a tőlük megszokott függetlenséggel sugározzanak továbbra is.

A miniszterelnök azért igyekezett hangsúlyozni, hogy nincs módja rá, és nem is kívánja befolyásolni az ORTT döntését, mindössze arra hívja a fel a figyelmet, hogy az ország jó híre és a közbizalom erősítése is azt igényli, hogy olyan döntés szülessen, amelynek eredményeként a legjobb ajánlatok nyernek, azok, amelyek pénzügyileg is képesek teljesíteni a vállalásukat és erre megfelelő garanciák vannak.

Kizáráshoz gyűjt támogatókat

Bajnai Gordon elismerte, hogy álláspontja kialakításakor telefonon egyeztetett Majtényi Lászlóval, az ORTT elnökével. Múlt héten Majtényi Sólyom Lászlóval is egyeztetett, a Köztársasági Elnöki Hivatal közleménye szerint "a találkozón Sólyom László reményét fejezte ki, hogy a pályázatok elbírálása szakmai szempontok alapján, a médiatörvény előírásainak megfelelően fog történni".

Mindez része annak a politikai- és médiakampánynak, melyben az ORTT elnöke a két legtöbb pontszámot elért pályázó, a Heti Választ tulajdonló Infocenter-csoporthoz szeptemberben átkerülő Advenió és az Econethez tartozó FM1-konzorcium kizárásához akar támogatót találni. A két rádió ugyanis irreálisan magas koncessziós díjat ajánlott, az Advenio árbevétele 55 százalékát, míg az FM1-konzorcium felét ajánlotta fel.

E ugyanis csak úgy lehetséges, ha a pályázati kiírás kiskapuját megtalálva a rádiók egy sales house-on keresztül árulják majd reklámidejüket. Ebben az esetben a rádió árbevétele jóval alacsonyabb lesz, mint a jelenleg működő országos rádióknak, a profit a hirdetési helyeket áruló kereskedőháznál realizálódik. Ez pedig az ORTT elnöke szerint ellentmond a pályázati kiírással és törvénysértő is.

Az ügyben szerdán dönthet az ORTT testületi, kérdés, hogy az Advenio és az FM1 kizárásába belemennek-e az ORTT pártküldöttei. A nemrég még a Magyar Nemzetet és a HírTv-t is tulajdonló csoporthoz tartozó Adveniót ugyanis a jobboldali tagok támogatják, míg információink szerint az FM1 egyes szocialista körök bizalmát élvezi.

A két rádió esetleges kizárása után egyébként a pontszámok alapján mindkét frekvencián minden maradna a régiben: a Danubius és a Sláger Rádió sugározna továbbra is.

Rovatok