Index Vakbarát Hírportál

Nem hiányzik Máté Kriszta

2009. október 26., hétfő 15:37 | aznap frissítve

Nem változott a Tények nézettsége jelentősen mióta Bárdos András és Máté Kriszta távozott a Tv2-től. A csatorna megspórolt ötvenmillió forintot, miközben nem vesztett újabb nézőket.

Sajtóértesülések miatt túl magas gázsijuk miatt vált meg a Tv2 Bárdos Andrástól a Tények főszerkesztőjétől és műsorvezetőjétől, illetve feleségétől, Máté Krisztától, aki hétköznaponként fél héttől olvasta fel a híreket a csatornán. Az Index információi szerint a műsorvezető páros járulékokkal együtt évente több mint ötvenmillió forintjába került a csatornának.

A nézettségi adatok szerint a Tv2 gazdaságilag jó döntést hozott, hiszen az elmúlt időszakban annak ellenére nem változott a Tények átlagos közönségaránya, hogy távoztak Bárdosék, illetve hogy az őszi műsorrend egyes eleminek kudarcai miatt amúgy is csökkent némileg a csatorna nézettsége.

Szeptember 7 és október elseje között a reklámozóknak kedves célcsoportból átlagosan 27,7 százalék ült le hétköznaponként a Tények elé, ami Bárdosék október 2-ai távozása után sem változott jelentősen: október 2 és 23 között a Tények közönségaránya a 18-49 év közöttiek körében 27,1 százalék volt. Az országos kereskedelmi tévék kötelező hírműsorainak nézettsége azonban még ennél is kevesebbet változott, vagyis az a párezer ember, aki elpártolt a Tv2-től egyenesen az RTL Klub Híradójára ment. Erre utal, hogy amíg szeptemberben a csatorna hírműsorainak közönségaránya a 18-49 év közötti korcsoportban 30,6 százalék volt, addig októberben ez 31,6 százalékpontra nőtt. Az emelkedés majdnem annyi tehát, mint a Tv2 közönségarányának csökkenése.

A teljes lakosság körében sem változott a Tények nézettsége: szeptemberben 32,7 százalék volt a hírműsor közönségaránya, októberben pedig 32,4 százalék. Eközben az RTL Klub Híradójának közönségaránya 32,2 százalékról 32,4 százalékra nőtt. Ez a növekedés egyébként annak ellenére a hibahatáron belül van, hogy a több mintavétel miatt az átlagos közönségarány akár egy százalékpont alatti változása is statisztikailag releváns lehet.

Bárdosék távozása után egyébként pár napig tényleg leesett a Tények nézettsége. Az október 2 és 7 közötti adások átlagos közönségaránya csak 26,3 százalék volt, de pár nap után visszaállt a Bárdos-Máté házaspár távozása előtti állapot.

Nem csak pénz kérdése

Bárdos András és Máté Kriszta október 2-án mondták fel közös megegyezéssel a Tv2-vel kötött szerződésük. A műsorvezető páros távozása hivatalosan csak pénzügyi kérdés volt, a Tv2 nem akart évi 50 millió forintnál is többet fizetni értük, de a döntésben szerepet játszhatott az is, hogy Máté Kriszta népszerűsége a felmérések szerint évek óta csökkent. A Blikk információi szerint Bárdos Andrásnak felajánlották, hogy maradhat, de ő felesége nélkül nem akart továbbra is a Tényekben szerepelni.

A Tényeket október 2-án Várkonyi Andrea és Pachmann Péter vezette, azóta hétköznaponként Azurák Csaba is feltűnik a hírműsorban.

Rovatok