Index Vakbarát Hírportál

Az ORTT elnöke az ügyészséghez fordult

2009. november 23., hétfő 12:54

Majtényi László szerint az ORTT-nek azonnal fel kell mondania a két új rádió sugárzási engedélyét. Mivel erre a testület nem hajlandó, az ORTT november 30-án távozó elnöke a legfőbb ügyész segítségét kéri.

Majtényi László, az ORTT november végén leköszönő elnöke az országos kereskedelmi rádiók véleménye szerint törvénysértő pályáztatása kapcsán törvényességi vizsgálatot és ügyészi intézkedést kezdeményezve már megkereste Kovács Tamás legfőbb ügyészt.

A törvénysértő műsorszolgáltatási szerződéseket közigazgatási hatáskörben kellene az ORTT-nek azonnali hatállyal felmondania, véli Majtényi, ennek megtörténtéig a médiahatóság törvényt sért, és mivel az ügyészi törvényességi felügyelet kiterjed az ORTT-re, a mulasztás megszüntetése érdekében ügyészi intézkedést vár az elnök.

Majtényi az országos rádiós frekvenciákra kiírt pályázat eredményhirdetése után egy nappal mondott le, hogy így tiltakozzon az Advenio és az FM1- konzorcium véleménye szerint törvénytelen győzelme ellen. Majtényi szerint a két céget ki kellett volna zárni a pályázatból.

Tiltakozásul nem is írta alá az új rádiókkal kötött koncessziós szerződést, helyette ezt az ORTT fideszes delegálta, Szalai Annamária tette meg. Majtényi november 30-ai hatállyal távozik a posztról, de akár már ma megnevezhetik utódját.

Levélben köszönte meg Majtényi munkáját Bajnai Gordon miniszterelnök. Azt írta, Majtényi László elnöksége garancia volt a pártatlanságra, a szakmai tisztességre és a közérdek szolgálatára. "Lemondása pedig figyelmeztetés - jelzése annak, hogy mindezek az értékek nem kielégítő mértékben érvényesültek az ORTT működésében, úgy, ahogy az elvárható lenne egy fontos közintézménytől" - áll a dokumentumban.

Az ORTT elnöki posztjára Sólyom László köztársasági elnök és Gyurcsány Ferenc miniszterelnök közösen javasolta Majtényi László korábbi adatvédelmi biztost. Majtényi Lászlót 2008. március 31-én választotta meg az Országgyűlés az Országos Rádió és Televízió Testület elnökének. Igennel az MSZP-, az SZDSZ- és az MDF-frakció, valamint Gyenesei István független képviselő szavazott, a Fidesz-KDNP-frakció és Tóth András független képviselő tartózkodott; a nem gombot négy fideszes és egy MSZP-s képviselő nyomta meg.

Rovatok