Index Vakbarát Hírportál

Kirúgásokért cserébe kaphat pénzt az MTV

2009. december 2., szerda 17:23 | aznap frissítve

A közszolgálati televízió vezetői titokban a miniszterelnökkel egyeztetnek arról, hogyan juthatna mégis céltámogatáshoz a jövőre 10 milliárddal kevesebből gazdálkodó intézmény. Bajnai Gordon állítólag az 57 milliárdos általános tartalékból adna az MTV-nek, feltéve, ha megválik dolgozói tíz százalékától.

A Magyar Televízió szerdán bejelentette, csoportos létszámcsökkentés lesz az intézményben, emellett felszámolják a regionális stúdiókat, illetve megszűnik a magasabb jövedelműek béren kívüli juttatása is.

"Újabb válságkezelő lépésekről döntött a Magyar Televízió menedzsmentje, mert a parlament többsége minden fillér költségvetési céltámogatást elvont az egyébként is alulfinanszírozott közmédiumtól", és ezért mintegy 1650 munkatárs közül várhatóan 160-tól válnak meg. Erről Medveczky Balázs ügyvezető alelnök már írásban tájékoztatta az illetékes munkaügyi központokat is.

Az MTV Gyárfás Tamás ellen

A bejelentés azért meglepő, mert két hete az Index kérdésére Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke még azt nyilatkozta, a leépítés nem oldja meg a pénzhiánnyal küszködő közszolgálati televízió gondjait, sőt tetézi is azokat, mivel 150 ember elbocsátása körülbelül egymilliárd forintos többletterhet róna az intézményre.

Azóta a parlament elfogadta a szocialista Jánosi György kormány által is támogatott javaslatát, ami szerint nemcsak az eredetileg tervezett 7 milliárd forintot vonják a köztévétől, hanem további 2,4 milliárdot is, így a döntés értelmében az MTV jövőre egyetlen fillér céltámogatást sem kap. (A 2,4 milliárdot a Duna Televíziónak adta a kormány, mondván, az MTV rosszul gazdálkodik, így neki a reklámbevételek mellett csupán a Tv2 koncessziós díjából jutó 1,2 milliárd, illetve a kormány által az adófizetőktől átvállalt tévédíj 10,4 milliárd forintja jut.)

Medveczky Balázs a sajtóban többször is azt nyilatkozta, a megszorítások valódi oka, hogy az MSZP „ki akarja véreztetni” a köztévét, ezzel állva bosszút azért, hogy felmondták a szerződést a Napkeltével. A köztévével 2010 végéig szerződött reggeli műsort több más külsős produkcióval együtt azután távolította el a képernyőről az MTV, hogy az intézményt felügyelő kuratórium nem járult hozzá egy 2,4 milliárdos kölcsön felvételéhez. Medveczky szerint a székházváltás miatt idén jelentős többletköltségekkel sújtott köztévé a kölcsön nélkül nem tudta kigazdálkodni a külső gyártásban készült műsorok költségeit. Más értelmezés szerint viszont az MTV vezetése így akart visszavágni a kuratóriumban többségben lévő MSZP-nek, hiszen a párt jó viszonyt ápol a Napkelte producerével, Gyárfás Tamással, aki az úszó-Eb-t rendező szövetség elnöke is.

Medveczky már a parlamenti szavazás másnapján felvetette, bezárják a regionális stúdiókat, mivel azok fenntartására nem kötelezi az intézményt a médiatörvény. Emellett felmerült, hogy a jövő évi futball-vb és a budapesti úszó-Eb közvetítéséről is lemondanak. (A dél-afrikai futball-vb jogainak eladásával körülbelül 300 milliót spórol és 700 milliós pluszbevételhez jut az MTV, és 350 milliót takaríthatnak meg, ha nem közvetítik az úszó-Európa-bajnokságot.) Szerdán a regionális stúdiók megszüntetése és a létszámleépítés mellett az MTV azt is bejelentette, biztosan nem adják az úszó-Eb-t. Ezzel kínos helyzetbe hozták Gyárfás Tamást, aki a Magyar Úszószövetség elnöke, hiszen ha az MTV nem vonul ki az eseményre közvetíteni, Budapest akár a rendezés jogát is elveszítheti.

Mindez több informátorunk szerint arra utal, a Medveczky Balázs és Gyárfás Tamás közti háború elmérgesedett. Ezt a feltételezést erősíti az is, hogy az MTV már az idei isztambuli rövidpályás úszó-Eb-t sem akarja sugározni, pedig az szinte semmi költséggel nem jár. A jelet ingyen vehetik át, a kommentátort pedig nem muszáj kiutaztatni Törökországba. Az MTV azzal indokolja a döntést, hogy a közvetítéshez szükséges bérelt vonal díja sem fér bele az intézmény szűkös költségvetésébe, pedig ez kevesebb lehet tízmillió forintnál.

Bajnaival tárgyalnak

Az Indexnek nevük elhallgatását kérő MTV-alkalmazottak azt mondták, a most bevezetett intézkedéscsomag célja, hogy a nézők is lássák, hova vezetett a kormány döntése. Vagyis a köztévé nem is próbálja meg fenntartani a műsorfolyam színvonalát, sőt látványosan csökkenti a saját gyártású adásokat, így többek közt megszűnik a köztévé egyik legnézettebb közéleti műsora, a Szempont, nem pótolják saját gyártásban A tévé ügyvédjét, sőt végleg lekerülhet a műsorról az Életképek is. Az Index információi szerint ráadásul az MTV még a héten bejelentheti, hogy megszűntetik a délutáni Híradót és az m2 saját esti hírműsorát, sőt az esti, fél nyolcas Híradó adásideje is csökken majd jövőre.

A létszámleépítés állítólag nem szerepelt az intézmény vezetőinek terveiben, ezt több informátorunk szerint is a kormányzat kérésére kénytelen meglépni az MTV. Forrásaink egybehangzóan azt állították, a múlt héten a közszolgálati televízió vezetői tárgyalásokat folytattak a Miniszterelnöki Hivatal vezetpivel, sőt személyesen találkoztak Bajnai Gordon miniszterelnökkel is, aki felajánlotta, bizonyos változásokért cserébe a kormány a későbbiekben 2-3 milliárd forintot utal az MTV-nek a költségvetés 57 milliárdos általános tartalékából. Ennek a támogatásnak az ára a szervezeti átépítés. Ahogy Medveczky Balázs már korábban is mondta, a jelenlegi berendezések és műszaki állapot mellett legfeljebb 160 dolgozótól tudnak megválni, vagyis a mostani leépítésben minden felesleges embertől megszabadul az intézmény.

A kormánytámogatás lehetőségét az is alátámasztja, hogy a Népstzabadság hétfői számában megjelent miniszterelnöki interjúban Bajnai Gordon azt nyilatkozta, hogy "ha a Magyar Televízió letesz egy hiteles üzleti-gazdálkodási tervet, és ahhoz illeszkedő, valóban a köz szolgálatát jelentő szakmai teljesítményt vállal, a kormány e tervhez megadja a támogatást. Ha ehhez a most rendelkezésre álló forrásnál több kell, megtaláljuk a megoldást".

A szakszervezetek inkább fizetést emelnének

A Magyar Televízió vezetői az intézmény által kiadott közlemény szerint hamarosan megkezdik az egyeztető megbeszéléseket a csoportos létszámcsökkentés előkészítéséről az üzemi tanács képviselővel, mivel "a vállalati kiadásokat, köztük a személyi jellegű ráfordításokat a jóval kisebb költségvetési bevételhez kell igazítani".

A közlemény szerint az ügyvezető alelnök ezért írásban közölte a három reprezentatív tévés szakszervezet vezetőivel, hogy a kollektív szerződés részleges felmondására kényszerül a munkáltató, és egyeztetést kezdeményeznek az érdekképviselettel.

A szakszervezetek éppen a múlt héten jelentették be, sztrájkbizottságot alapítanak, hogy így próbáljanak fizetésemelést kicsikarni a vezetőségtől. A szakszervezetek szerint öt éve nem volt béremelés, de most már muszáj megőrizni a bérek reálértékét.

A jelenlegi helyzet szerint az MTV műsorainak sorsa a szakszervezetek kezében van: ha sztrájk lesz jövő év elején, akkor lehet, hogy az adás is megszakad. Ha pedig a szakszervezetek megakadályozzák a létszámleépítést, az MTV mégsem kap támogatást a kormánytól. Vagyis azért állhat le a köztévé adása, mert nem lesz pénz műsorokra.

Rovatok