Index Vakbarát Hírportál

Előre megírta a haláltusa forgatókönyvét az MTV

2009. december 4., péntek 21:14 | aznap frissítve

Állítólag Rudi Zoltán korábbi tévéelnök írta azt az emailt, amit már az MTV kuratórium is olvasott, és amelyben pontról pontra le van írva, hogy mit kell tennie a költségvetési megvonásoktól sújtott köztévé vezetésének. A létszámleépítés mellett az intézmény eladja vidéki ingatlanjait, felmondja szerződését az MTI-vel és megpróbálja elperelni a Napkelte archívumát.

Az Index birtokába került levél szerint a Magyar Televízió vezetősége lépésről lépésre megtervezte azokat az intézkedéseket, amelyek egyrészt a forráshiánnyal küzdő intézmény fenntarthatóságához szükségesek, másrészt a kormányzat számára jelzik, hogy feltétlenül pénzre van szüksége az MTV-nek. A levél alapján az MTV döntései egy kommunikációs kampány előre megtervezett részét képezik, melynek célja, hogy a költségvetési céltámogatás elmaradásának következményeit minél drámaibban érzékeltessék.

A levél több forrásból megerősített információink szerint már az MTV-t fenntartó kuratóriumhoz is eljutott, ott iktatták is. Úgy tudjuk, hogy az emailt Rudi Zoltán, az MTV utolsó választott elnöke írta, aki jelenleg az európai közszolgálati műsorszolgáltatókat tömörítő EBU-ben betöltött elnökségi tagi tisztsége mellett az MTV Stratégiatervezési- és Kommunikációs Igazgatóságát vezeti. A levél pontokba szedve tartalmazza a döntéseket, és azt is, hogy milyen lépéseket kell megtenni, kinek mit kell postázni, illetve mikor kell a döntéseket kommunikálni.

Eladják, amit lehet

Az email tartalmazza pontról pontra, menetrendszerűen az MTV eddigi intézkedéseit, a körülbelül 200 embert érintő létszámleépítést, a regionális stúdiók bezárást, sőt azt is, hogy a vezetőknek személyesen kell egyeztetniük Bajnai Gordon kormányfővel.rgo

A jövőre vonatkozó tervek szerint az MTV mindenképpen lemond a budapesti úszó-Eb közvetítéséről, ezzel veszélybe sodorva a sportesemény megtartását. A leépítések mellett az MTV eladná miskolci és szegedi ingatlanjait, és felmondaná a dolgozókkal kötött kollektív szerződést. Emellett a menetrend szerint az MTV január elsejével nem hosszabbítaná meg a Magyar Távirati Irodával kötött szerződését, és tárgyalásokat kezdene a székházat üzemeltető céggel a bérleti díj további csökkentéséről.

A köztársaság rendje ellen

A jövőben intézkedések közt szerepel több olyan intézkedés is, amely kevés megtakarítást jelent az MTV-nek, viszont visszavágásnak tűnik a Medveczky Balázs alelnököt támadó köröknek. Ilyen intézkedés lehet, hogy a Magyar Televízió kiszámlázza az intézmény felügyeletét ellátó kuratóriumnak a kuratórium irodái és a részükre fenntartott parkolóhelyek utáni bérleti díjat, illetve, hogy visszaperli a Napkelte archívumát.

Az MTV-nek a levél szerint emellett feljelentést kell tennie ismeretlen tettes ellen, amiért valaki félretájékoztatta a parlamentet a közszolgálati intézmény működéséről és gazdasági állapotáról, ezzel a levélíró szerint a köztársaság törvényes rendje ellen követett el bűncselekményt.

Rovatok