Index Vakbarát Hírportál

A Duna Tv közvetítené az úszó Eb-t

2009. december 13., vasárnap 18:43 | aznap frissítve

Az MTV 2,4 milliárdos céltámogatását végül a Duna Televízió kapta meg, így nem meglepő, hogy vállalnák a budapesti úszó Eb közvetítését, miután az MTV anyagi helyzetére hivatkozva lemondta azt. A háttérben még mindig Gyárfás Tamás és az MTV vezetése harcol egymással.

A Duna Televízió élőben közvetítené a 2010. augusztus 4. és 15. között megrendezendő úszó Európa-bajnokságot, a sikeres nemzetközi tárgyalások esetén.

"Az isztambuli rövidpályás úszó Európa-bajnokságon világ- és Európa-csúcsokkal bizonyítanak a magyar versenyzők, a hazai úszósport sikereihez méltó teljesítményre pedig világszerte felfigyelnek. Cseh Lászlót, Gyurta Dánielt, Verrasztó Evelynt és a többi magyar kiválóságot az is jobb teljesítményre sarkallhatja, hogy immár biztosan Budapest adhat otthont a 2010-es Európa-bajnokságnak - áll a Duna Televízió által kiadott közleményben.

A Duna Televízió közleménye szerint miután a Magyar Televízió visszavonta közvetítési szándékát, a tévés garancia pedig az egyik alapfeltétele lett volna a rendezésnek, Gyárfás Tamás, az Európai Úszó Szövetség alelnöke meggyőzte a szervezet vezetőit, hogy lesz televíziós közvetítés, így nem veszik el Magyarországtól a rendezés jogát.

„A Duna Televízió, a sikeres nemzetközi tárgyalások esetén öt kontinens magyarságának közvetítené élőben az augusztus 4. és 15. között megrendezendő eseményt" – hangsúlyozza a közszolgálati csatorna.

A Duna Televízió hálája

A Magyar Televízió hivatalosan azért akarja lemondani a budapesti Eb közvetítését, mert jövőre közel tízmilliárd forinttal kevesebb állami támogatást kap, így a drága sporteseményeken akar spórolni. Az MTV-nek kéne készítenie a közvetítést, ha azonban lemond az eseményről, akkor a jogdíj eladásával együtt közel egymilliárd forintot spórolhat meg.

A Duna Televízió jövőre közel három milliárd forinttal több pénzt kap, mint idén, mivel a költségvetés végszavazása során az MTV-nek szánt maradék 2,4 milliárd forintos céltámogatást is a kisebbik közszolgálati csatorna kapta meg végül. A módosító indítványt benyújtó Jánosi György szocialista politikus szerint azért adták inkább a Duna Televíziónak a céltámogatást, mert az MTV évek óta rosszul gazdálkodik.

Az Index információi szerint az úszó Eb-t nem csak azért mondta le az MTV, mert nincs pénze a közvetítésre, hanem, mert az elvonások egyik oka, hogy a szocialisták nehezményezték, hogy a köztévé felmondta a szerződést a Gyárfás Tamás cége által gyártott Napkeltével. Gyárfás az Európai Úszó Szövetség alelnöke is, így a közvetítés lemondása őt is rosszul érintette.

Rovatok