Index Vakbarát Hírportál

Mégis vehet fel kölcsönt az MTV

2009. december 16., szerda 15:57

A kuratórium kormánypárti tagjai engedélyezték, hogy 2,4 milliárdos banki hitelhez jusson a köztévé. Most a fideszes kuratóriumi tagoknak nem tetszett az ötlet.

Engedélyezte a Magyar Televíziónak 2,4 milliárd forint beruházási hitel felvételét a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége. A szerdai döntésről szóló információkat a testület több tagja is megerősítette. Egyikük szerint nagyon szigorú feltételeket szabtak az összeg felhasználásához. A testület ellenzék által delegált elnökhelyettese azt mondta: a Fidesz és a KDNP javaslatára megválasztott tagok azért szavaztak a hitelfelvétel engedélyezése ellen, mert azt a jövő évi és a 2011-es bevételekből fizetnék vissza.

Azért van szüksége a hitelre az MTV-nek, mert az új székházba költözés miatt jelentős többletköltségei voltak, és a Kunigunda utcai új gyártóbázis felszerelésére sem kaptak elegendő pénzt. Éppen a hitelkérelem nyár végi elutasítása után mondta fel a Napkelte szerződését az MTV, kivívva a szocialisták haragját. Emiatt a döntés miatt esett el az MTV majdnem tízmilliárd forintnyi céltámogatástól, és sodródott a csőd közelébe.

A múlt héten cégvezetőt neveztek ki az ügyvezető alelnök mellé a szocialista és szabad demokrata kurátorok, az addig hírigazgatóként dolgozó Bednárik Imre nélkül ezentúl nem lehet szerződést kötni vagy felbontani, így a kuratórium többsége tulajdonképpen újból ellenőrzése alá vonta a közmédiát.

Rovatok