Index Vakbarát Hírportál

A CSI látványát használja a kubai propaganda

2010. március 10., szerda 15:16

Nyolcrészes tévésorozatban mutatja be a Fidel Castro ellen az elmúlt ötven évben elkövetett 638 sikertelen merényletet az állami köztévé. A sorozatban több mint kétszáz színész játszik, a szokatlanul nagy költségvetésbe még számítógépes trükkök is belefértek.

Fidel Castro visszatért a kubai nappalikba, ugyanis a kubai állami tévé egy nyolcrészes tévésorozatban emlékezik meg arról az elnök ellen végrehajtott 638 sikertelen merényletről. A sorozat szerint persze minden egyes kudarccal teli próbálkozás mögött a CIA áll, ők küldtek többek között robbanó szivart is a kubai diktátornak.

A részenként hetven perces telenovellát három éven át forgatta az állami tévé, és egyes vélemények szerint ez idő alatt elvitte az intézmény költségvetésének közel negyedét, de persze hivatalos adatok nem jelentek meg a produkció pénzügyi hátteréről.

A sorozatban 243 színész és közel 800 statiszta mutatja be Castro fél évszázados uralmát, és persze harcát Amerikával Kennedytől Nixonon át egészen a fiatalabb Bushig.

Az első részt vasárnap sugározta a kubai állami televízió, egyelőre nem kerültek fel jelenetek a nagy videómegosztókra. A Kubában dolgozó külföldi tudósítók szerint a sorozat olyan mint egy doku-dráma és egy dél-amerikai szappanopera keveréke archív felvételekkel, a Helyszínelők látványvilágával és számítógépes grafikai trükkjeivel fűszerezve.

Szakértők szerint a tévésorozattal szeretne Castro továbbra is jelen lenni a kubaiak mindennapjaiban, mivel egészsége már nem engedi, hogy folyamatosan nyilvános eseményeken vegyen részt. Éppen ezért valószínűleg a nyolc részes tévéjáték csak a kezdet, a kubai tévé állítólag már tervezi a folytatást.

Rovatok