Index Vakbarát Hírportál

Murdoch arab sajtószabadságot akar

2010. március 10., szerda 11:04

A Sky és a Fox csatornacsaládok tulajdonosa szerint az arab országok fejlődéséhez elengedhetetlen a sajtószabadság, és a médiapiac liberalizációja. Ez utóbbi ugyanis nélkülözhetetlen ahhoz, hogy csatornáival megszállhassa Abu-Dzabit és Dubajt.

Rupert Murdoch médiamágnás felszólította az arab országokat, hogy szüntessék meg a cenzúrát és az átláthatatlanul bonyolult médiaszabályozást, nyissák meg országaik médiapiacát a külföldi vállalkozások és befektetők előtt. A brit Sky csatornahálózattól a Fox Newson át a Myspace-ig széles portfólióval rendelkező News Corporation elnöke és legfőbb részvényese egy Abu-Dzabiban rendezett közeli-keleti médiakonferencián beszélt erről.

„Hosszú távon kontraproduktív, ha egy állam a szólásszabadság korlátozásával vagy a büntető törvénykönyv szigorításával akar gátat szabni egy-egy kínos ügy kirobbanásának. A sajtószabadság az az ár, amit egy államnak meg kell fizetnie, ha sikeres akar lenni” - mondta Murdoch, aki szerint ugyan Abu-Dzabi és Dubaj a térség legfejlettebb államai, és a magas GDP mellett a társadalom nyitott, már-már kozmopolita, de a fejlődéshez szükség van a szabad médiára is.

A News Corporation évek óta keresi az utat, hogy betörjön a 335 millió potenciális fogyasztóval kecsegtető arab piacra. Többek közt megvették a legnagyobb arab zenei kiadót, a Rotanát. Emellett hétfőn a Fox bejelentette, hogy stratégiai együttműködési megállapodást kötött az egyik legnevesebb abu-dzabi hírcsatornával, a Twofour54-gyel.

Rovatok