Index Vakbarát Hírportál

Such György a rádió elnöke maradhatna

2010. március 16., kedd 14:37 | aznap frissítve

Such György elnöki mandátumának meghosszabbítására tett javaslatot a Magyar Rádiókuratóriumi elnökségének kétharmada kedden, közölte Rangos Katalin, a testület szocialista elnöke.

Az elnök elmondta, a kuratóriumi elnökség döntésével újabb négy évre ajánlja meghosszabbítani a rádió jelenlegi elnökének mandátumát a nagykuratóriumnak. A civil delegáltakkal kiegészült elnökség, vagyis a nagykuratórium március 25-én dönt a javaslatról - tette hozzá.

Such György mandátuma július végén járna le, de azt a nagykuratórium döntésével meghosszabbíthatják. A Fidesz-KDNP delegáltjai azonban nem vettek részt az előkészítő szavazáson - tájékoztatott Rangos Katalin.

Az elnök szerint döntésük előkészített és törvényes volt; "az elnök és a kuratórium közötti viták dacára sem akartuk, hogy a rádió olyan sorsra jusson, mint a köztévé" - fűzte hozzá.

Such György az Indexnek elmondta, hogy tudomása szerint a Fidesznek nem a személye ellen volt kifogása. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a Fidesz támogatása nélkül nem indulna el a rádióelnöki posztért. "A Fidesz ellenében nem lehet és nincs is értelme közmédia elnökének lenni" - indokolta, hogy miért csak a nagykuratórium szavazása után dönt a mandátumának meghosszabbításáról.

Gál András Levente, a kuratóriumi elnökség Fidesz által delegált elnökhelyettese elmondta, azért tartózkodtak a szavazástól, mert méltatlannak és elfogadhatatlannak tartotta az elnökválasztás előkészítetlenségét. Hozzáfűzte: alapvető kérdésekre nem kaptak választ az ülésen megjelent Such Györgytől, amit szintén sérelmeztek a Fidesz-KDNP-delegáltak.

"A végső szót a nagykuratórium mondja ki" - emlékeztetett az elnökhelyettes.

Rovatok