Index Vakbarát Hírportál

Volt KGB-ügynök szerezte meg az Independentet

2010. március 25., csütörtök 18:35 | aznap frissítve

Az orosz milliárdos Lebegyev egy fontot adott a rég óta vesztesége angol napilapért, sőt még az előző tulajdonos fizet 9 milliót.

Egy fontért megvásárolja a Nagy-Britanniában kiadott, krónikusan veszteséges The Independent napi- és The Independent on Sunday hetilapot Alekszandr Lebegyev orosz milliárdos - jelentette be csütörtökön a lapok eddigi tulajdonosa, a dublini székhelyű Independent News & Media (INM) kiadóvállalat.

Az INM emellett a következő tíz hónap alatt 9,25 millió fontot folyósít a Lebegyev által ellenőrzött Independent Print Limitednek (IPL), amiért az átvállalja a két lap kereskedelmi tartozásait és kötelezettségeit.

A tranzakció - versenyfelügyeleti jóváhagyás esetén - várhatóan májusban zárul.

A The Independent a legújabb a nagy országos brit lapok közül: újságírók hozták létre 1986-ban, vagyis csaknem pontosan 200 évvel fiatalabb, mint a patinás The Times, amely 1785-ben jelent meg először.

A The Independent és vasárnapi változata azonban jó ideje egyre súlyosbodó anyagi és terjesztési gondokkal küszködik; megjelentetésük tavaly több mint 12 millió font veszteséggel járt a kiadónak, a naponta eladott átlagos példányszám pedig 14 százalékkal 200 ezer alá csökkent.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív lap átlagos napi példányszáma ennek a négyszerese.

Január óta az orosz médiamágnás birtokolja London legnagyobb délutáni napilapjának az Evening Standard 66 százalékos tulajdonrészét is, a lapot irányításár szintén egy fontért szerezte meg.

KGB-től a szólásszabadság támogatója

Alekszandr Lebegyev fiatal KGB-ügynökként két évtizede a londoni szovjet nagykövetségen szolgált, a Szovjetunió felbomlása után viszont hamar milliárdos lett.

Az exügynök vagyona nem hivatalos becslések szerint meghaladja a 3 milliárd dollárt. Lebegyev a banki és biztosítási üzletben tevékenykedik, emellett az orosz Aeroflot légitársaságban is érdekelt, és szállodái is vannak Európa több országában.

Néhány éve Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnökkel mint társbefektetővel részesdést vásárolt a Novaja Gazeta című ellenzéki orosz lapban.
A brit külügyminisztérium március elején közzétett éves emberi jogi jelentésében külön kiemelte, hogy a korrupciós ügyeket és emberi jogi visszaéléseket feltáró független Novaja Gazeta négy újságíróját ölték eddig meg, egyet közülük tavaly. Az újság több más munkatársát tettleg bántalmazták, őrizetbe vették, vagy folyamatosan szoros rendőri megfigyelés alatt tartják - állt a jelentésben.

Rovatok