Index Vakbarát Hírportál

A Class FM magyar slágerekkel támad

2010. április 23., péntek 10:21

A Class FM és a Neo FM más taktikát választott a hallgatók zenei izlésének kiszolgálására. A Classon többet ismétlik a számokat, és több magyar dal szerepet a legtöbbet játszottak tízes ranglistáján, mint a konkurensnél.

Az országos rádiók zenei kínálatát vizsgálta a Radiomonitor.  A cég hangfelismerő technológiával azonosítja be a zeneszámokat és a reklámszpotokat, hogy a rádiók mindig tudják, éppen mit játszanak, és persze mennyit a konkurensek.

A Radiomonitor szerint az idei év első negyedévét vizsgálva a Neo FM és a Class FM között két markáns különbséget lehet látni: míg a Class tíz legtöbbet játszott dalában öt magyar nyelvű, addig a Neónál mindössze egy fért be a top10-be. Feltűnő még, hogy a Class legtöbbet játszott számát (a Ladánybene Kérlek, doktor című dalát) 205 alkalommal küldték az éterbe, a Neo FM-en a legtöbbet játszott számot (Cheryl Cole, Nelly Furtado vagy éppen a Black Eyed Peas) is mindössze 110-szer adták le. A Neón legtöbbet játszott szám a Classon 110 játszásával fel sem került volna a top 10-be.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a Neo FM-en kevesebb a magyar dal, hiszen mindkét rádió ugyanolyan kötelezettséget vállalt a műsorsugárzási szerződés aláírásakor, azt, hogy a magyar dalok aránya eléri a 35 százalékot. A Neo a Radiomonitor kutatásai szerint inkább a külföldi számokkal akarja meghatározni arculatát, a magyar dalokat gyakrabban váltogatja.

A Sláger és a Danubius megszűnése óta igazi konkurensé felnőtt MR2 – Petőfi egyébként inkább a Class FM taktikáját követi. A legtöbbet játszott számok tízes listájára 3 magyar dal kerül fel, és a közszolgálati rádió is sokat játssza kedvenceit. A Magashegyi Underground Szívtakarítás című számát például az év első három hónapjában 238-szor, többször, mint országos rádión bármilyen más számot.

A Neo FM listája

1. Cheryl Cole - Fight For This Love (110)
2. Nelly Furtado - Manos Al Aire (110)
3. The Black Eyed Peas - I Gotta Feeling (110)
4. The Pussycat Dolls - Hush Hush (101)
5. Bon Jovi - We Weren't Born To Follow (97)
6. Lady Gaga - Bad Romance (97)
7. Miley Cyrus - Party In The U.S.A. (92)
8. Dobrády Ákos feat. Emilia - Szerelemre hangolva (83)
9. Alesha Dixon - Let's Get Excited (82)
10. Robbie Williams - Bodies (82)

A Class FM listája

1. Ladánybene 27 - Doktor, kérlek (205)
2. Demjén Ferenc - A lelkünk most is vágtat (195)
3. Ákos - Gyermekember (192)
4. Bereczki Zoltán-Szinetár Dóra - Ajándék (187)
5. Crystal - Menj tovább (186)
6. Seal - It's Alright (182)
7. Shakira - She Wolf (179)
8. Noisettes - Never Forget You (177)
9. Michael Buble - Heartache Tonight (176)
10. Pink - Funhouse (176)

Rovatok