Index Vakbarát Hírportál

Veszélytelen receptek gyerekeknek

2010. április 30., péntek 09:51

Az olasz Gambero Rosso cíimű gasztronómiai újság mellékleteként 6 és 12 év közötti gyerekeknek szóló lapot jelentettek meg, amiben kés nélkül elkészíthető receptek mellett étteremajánló is van.

Papa, ma én főzök! – olvasható az első gyerekeknek szóló olasz gasztromagazin címlapján. Az újságárusoknál csütörtöktől kapható Gamberetto (Rákocska) a felnőtteknek írt Gambero Rosso melléklete. Az 1986 óta havonta megjelenő gasztronómiai újság étteremkalauzt ad ki, saját televíziócsatornát és főzőiskolát működtet. Gyerekszakácskönyvet eddig is publikált, az újság célja éppen az általános iskolás olvasókkal való kapcsolattartás erősítése.

„Olvasóink többsége 35-54 éves, gyerekeik pedig a 6-12 közötti korosztályhoz tartoznak. Az egészséges, igényes és ínyenc konyhát kedvelő szülők gyerekei ők, akiket családjuk kiskoruktól kezdve hasonló étkezési kultúrára nevel. Jövőbeli fogyasztók, akikkel egészen fiatal kortól érdemes foglalkozni” – mondta a Gambero Rosso és a Gamberetto főszerkesztője, Carlo Ottaviano.


A gyerekekhez szóló, de tartalmában és grafikájában is színvonalas gasztromagazin címlapján Andrea Igles Corelli ferrarai szakács és fia, Alberto látható, természetesen tálalóvillával a kezükben. Nem véletlen a választás, hiszen a Locanda della Tamerice szakácsa öt gyermek apja. A júniusi Gamberettóban a 11 éves Matilde főz majd, Marche tartomány első számú gasztrokirályának, Moreno Cedroninak a lánya. Cedroni az „olasz susci” kreatív szakácsa.

A Gamberetto első receptjei között szerepel a bárányhússal készített cukkinis kuszkusz, a paradicsomos pirítós uzsonnára és az endíviasaláta almával. Az újság étteremkalauzt is kínál ifjú olvasóinak: azokat az éttermeket, ahol nem külön gyermekmenüt kínálnak, hanem a felnőtteknek felszolgált fogások gyermekbarát változatát, fél adagban vagy csípős fűszerek nélkül.

A receptek veszélymentesek, kés és a gáz meggyújtása nélkül elkészíthetők, bár a Gamberetto szerint a gyerekszakácsok ügyesebbek és óvatosabbak szüleiknél. A Vörös Rák(ocska) egyébként gyerekkönyvből ered: a Carlo Collodi írta Pinokkióban hívják így a Róka és a Macska látogatta fogadót.

Rovatok