Index Vakbarát Hírportál

A konkurensek szerint szerb maffiózóval üzletel a HVG tulajdonosa

2010. június 2., szerda 17:31 | aznap frissítve

A konkurensek szerint egy ismert cigarettacsempésszel karöltve akarja lerohanni a szerb nyomtatott lapok piacát a Westdeutsche Allgemeine Zeitung. A kiadó azt állítja, hogy már két éve megszűnt az üzleti kapcsolat a cég és az üzletember között.

Hamarosan a Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) német lapkiadó konszern tulajdonába kerülhet a Vecernje novosti című belgrádi napilap - szellőztette meg nemrégiben a szerb sajtó. A Vecernje novosti és két másik újság főszerkesztői nyílt levélben azzal vádolták a WAZ-et, hogy egy cigarettacsempészéssel gyanúsított kétes hírű üzletemberrel karöltve egyeduralomra tör a szerbiai lapterjesztési piacon.

A WAZ - amelynek portfoliójába tartozik Magyarországon egyebek között a HVG hetilap, Szerbiában pedig két napilap, a belgrádi Politika és az újvidéki Dnevnik - 60 százalékos részvényhányadot szerezhet a belgrádi újságban, miután az illetékes szerb bizottság úgy találta, a tulajdonosváltás nem ütközik a szerbiai monopolellenes törvénybe.

A "döntés" - a testület valójában nem foglalt állást, de egy tavaly év végi törvénymódosítás szerint ilyen esetben a hallgatás beleegyezésnek minősül - azért is meglepő, mert a WAZ állítólag üzleti kapcsolatban áll azzal a Stanko Suboticcsal, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben. A hírhedt szerb üzletembert cigarettacsempészéssel vádolják, két éve őrizetbe is vették a moszkvai Seremetyevó repülőtéren, de két hónappal később elengedték. A WAZ azt állítja, 2008-ban megszűnt az üzleti kapcsolat a konszern és Subotic között.

A Novosti részvényeinek bő 60 százaléka három cég között oszlik meg, amelyeknek a tulajdonosa egy közismert, dúsgazdag szerb üzletember - ahogy a szerb sajtóban gyakran emlegetik, "tájkun" - Milan Beko, a maradék nagyjából 30 százalék állami tulajdon. Subotic március közepén egy interjúban azt állította, ő adott pénzt Bekónak arra, hogy megvásárolja a Vecernje novosti részvényeit.

Az érintett újság és két népszerű szerbiai bulvárlap, a Blic és a Press főszerkesztői két hete közösen írt nyílt levelükben azzal vádolták a WAZ-et, hogy Suboticcsal közösen egyeduralomra tör a szerbiai lapkiadó piacon. A német konszern visszautasította a vádat.

Tény ugyanakkor, hogy a WAZ száz százalékos tulajdonában lévő "Stampa sistem" monopolhelyzetbe kerülhet Szerbiában a lapterjesztési piacon, ha eltűnne onnan a Subotic által alapított "Futura plus" lapterjesztő cég. A vállalat ellen tavaly ősszel csődeljárás indult, mert több millió eurós adósságot halmozott föl.

Rovatok