Index Vakbarát Hírportál

A Sony a Gazprommal barátkozik

2010. június 4., péntek 15:28

A Gazprom Media értékesíti a Sony csatornáinak reklámidejét Oroszországban, és iparági pletykák szerint a balti államokban is együttműködne a japán óriáscég az orosz kormány szócsövével.

Együttműködési megállapodást kötött a Sony és a világ harmadik legnagyobb vállalata, a Gazprom. Ennek értelmében ezentúl az évi százmilliárd dolláros forgalmú cégcsoport médiával foglalkozó leányvállalata, a Gazprom Media értékesíti Oroszországban a Sony AXN elnevezésű adóinak reklámidejét. A Gazprom Media értékesíti Oroszországban a Viasat-csoport és az amerikai Fox televízió reklámidejét is.

Mindez mínuszos hír is lehetne, de a bejelentés szakértők szerint mintegy elismerése annak, hogy a Sony és a Gazprom stratégiai együttműködésre készül nem csupán Oroszországban, hanem több volt szovjet tagköztársaságban, például a balti államokban is, ahol az orosz állam többségi tulajdonában lévő Gazprom médiaterjeszkedését nem néznék jó szemmel.

A Sony meg is jelent Észtországban, bár a most indított vállalkozást még egyedül, a Gazprom Media nélkül viszi, tematikus adói pedig politikai befolyásolásra vagy a közvélemény manipulálására nagyon korlátozottan alkalmasak. A cég ezen a piacon scifivel és krimikkel tömött tematikus adóit terjeszti.

A Gazpromnak tulajdonában lévő, így tulajdonképpen az orosz kormány befolyása alatt álló Gazprom Media az ezredforduló tájékán kezdett felvásárlásokba, és hamar Oroszország legnagyobb médiavállalkozásává nőtték ki magukat. Megvásárolták 2001-ben az NTV-t, az első független orosz kereskedelmi csatornát Vlagyimir Guszinszkijtól, akinek nemsokára Spanyolországba kellett menekülni Putyin támadásai elől. 2003-ban nemzetközi elfogatóparancsot is kiadott ellene az orosz hatóság, miután az ügyészség negyedmilliárd dolláros csalással vádolta meg.

Az NTV a felvásárlás óta jelentős változásokon ment át, megszűnt a hírműsorok függetlensége, a legnagyobb orosz kereskedelmi csatorna a kormány álláspontját képviseli.

A Gazprom Mediához tartozik még többek közt az Izvesztyija, több gazdasági napilap, fél tucat rádió, magazin és két műholdas csatorna is. Ezzel ez Oroszország legnagyobb médiavállalkozása, megelőzve Guszinszkij Media Moszt elnevezésű cégcsoportját.

Rovatok