Index Vakbarát Hírportál

Nem adja élőben a szumót a japán tévé

2010. július 6., kedd 13:28

57 év óta először fordul elő, hogy nem adja élőben a szumómérkőzéseket a japán közszolgálati televízió. A fogadási botrányok miatt döntött így az állami tévé vezetősége.

Történelminek is nevezhető döntést hoztak az NHK japán közszolgálati televízióban: fogadási botrány miatt levették a műsorról az 57 éve kihagyás nélkül közvetített szumótornát. A keddi döntés szerint a fogadási visszaélések oly mértékben rontották a sportág hírnevét, hogy nézők áradata kérte a közvetítés törlését.

Az NHK 1957 óta az évente hat alkalommal megrendezett torna mindegyikét közvetítette, most azonban közölte, hogy a vasárnap kezdődő 15 napos megméretést már nem fogja élőben kísérni. A botrány ellenére is érdeklődő nézők így sem maradnak beszámolók nélkül, csúsztatott, rövidített adásban értesülhetnek a küzdelem fejleményeiről.

A nemzeti sportnak számító szumó körül kipattant fogadási botrány megrengette az országot, hetekig vezető hír volt. Az ügy folyományaként a szumószövetség eltiltotta a sportág gyakorlásától az egyik legnevesebb birkózót, Kotomicukit. A fogadási botrány miatt Kavabata Fumio oktatási miniszter is megszólalt, és arra ösztönözte a szövetséget, hogy tegyen meg mindent a sportág tisztaságának szavatolására.

Rovatok