Index Vakbarát Hírportál

A Fidesz visszavág a Washington Postnak

2010. július 21., szerda 22:58 | aznap frissítve

Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár írt levelet az amerikai liberális lapnak. Kovács szerint a Fideszt már több mint a választók kétharmada támogata, Európában amúgy is más a médiaszabályozás, mint Amerikában.

Levélben reagált Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár azokra az Orbán-kormányt ért bírálatokra, amelyek a The Washington Post című amerikai napilapban jelentek meg hétfőn.

A médiatörvényt ért bírálatokra válaszul Kovács Zoltán felhívta az amerikai napilap figyelmét arra, hogy az európai médiaszabályozás jelentősen eltér az amerikai gyakorlattól, de nem fejtette ki, hogy pontosan mire is gondol.

Kiemelte: a lap tévesen írta, hogy Orbán Viktor nevezné majd ki a médiatanács elnökét, és annak tagjait pedig a kormányzó Fidesz jelölné ki. A valóságban a parlamenti pártok jelölhetik a testület tagjait a törvényhozásban megszerzett mandátumaik arányában - írta Kovács Zoltán. Kovács Zoltán viszont azt már nem említi, hogy a tanács elnökét tényleg Orbán Viktor nevezi ki.

Az államtitkár kiemelte azt is, hogy a médiatörvény végleges tervezetének megfogalmazásakor figyelembe vettek számos ellenzéki javaslatot, ami még inkább növeli a jogszabály "hitelességét". "Egy elavult szabályozás helyébe lép majd egy új, az EU-irányelveknek mindenben megfelelő rendszer" - olvasható Kovács Zoltán levelében.

Az államtitkár kifogásolta a The Washington Post cikkével kapcsolatban, hogy Schmitt Pál megválasztott államfőt a lap "a kormányfő egyik nacionalista szövetségesének" nevezte. Schmitt Pált "a sajtó soha nem emlegette nacionalistaként, és bosszantónak tartjuk, hogy ez a kifejezés megjelent az ön lapjukban".

Kovács Zoltán levele végén kitért arra is, hogy a Fidesz növelte népszerűségét az áprilisi választások óta, és ma már az emberek kétharmadosnál nagyobb támogatását élvezi.

A The Washington Post "Magyarország jobbra fordul" című szerkesztőségi cikkében foglalkozott hétfőn az új magyar kormány első napjaival. A liberális hangvételű, mértékadó amerikai napilap alcímében úgy fogalmazott: "az új magyar kormány sovinizmus felé hajlik, és célba vette a médiát".

Rovatok