Index Vakbarát Hírportál

A rádióelnökkel távoznak bizalmasai is

2010. július 30., péntek 13:12 | aznap frissítve

Négyéves mandátumának lejártával, július 31-ével távozik posztjáról Such György, a Magyar Rádió elnöke. Vele együtt lemondott a Petőfi és a Kossuth fszerkesztője, valamint a rádió alelnöke is. such alatt a Magyar Rádió nyereséges lett, és a Kossuth és a Petőfi is jelentősen növelte hallgatottságát.

Az elnök mandátumának lejártával távozik szintén posztjáról Mészáros László gazdasági alelnök, Cseh Gabriella ügyvezető igazgató, Kerényi György, az MR1-Kossuth Rádió főszerkesztője és helyettese Szikra Zsuzsanna, valamint Csillag János, az MR2-Petőfi Rádió főszerkesztője.

A Magyar Rádió Közalapítvány által az elnöki posztra kiírt pályázat eredménytelenül zárult, ezért augusztustól az intézmény folyamatos működését az elnök által kijelölt megbízott vezetők biztosítják.

Such György szakmailag és gazdaságilag legyengült állapotú közszolgálati rádiót vett át négy éve, és mára stabilan gazdálkodó intézménnyé alakította a közrádiót: négy évvel ezelőtt 47 millió forint hitelből fedezett forráshiánnyal vette át az intézményt, és távozásakor közel 2 milliárd forintos bankbetét mellett adta át a közrádiót mandátumának lejártakor. A Magyar Rádió, az elmúlt évet 187 millió forint mérleg szerinti nyereséggel zárta.

Az elmúlt években jelentősen átalakult a közrádió adóinak műsorstruktúrája is. A hallgatottsági adatok visszaigazolják a változtatásokat: a Magyar Rádió adóit egy átlagos napon több mint két millióan hallgatják, köztük egyre több a fiatal. Az elmúlt négy évben az MR1-Kossuth Rádió a rádiós piac leghallgatottabb adójává vált,  a 180 perc és a Déli Krónika piacvezető a teljes lakosság körében.

Az elmúlt három évben az MR2- Petőfi Rádió hallgatótábora fiatalabb lett. A 18-39 éves hallgatók száma megduplázódott, a rádió részesedése a 18-39 éves rádiózók között 2,5-szeresére emelkedett.

2009-ben az MR történetében először beválasztották Such Györgyöt az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) Rádió Bizottságába.

Rovatok