Index Vakbarát Hírportál

New Jersey állam sokat bukhat egy új adótörvény miatt

2010. augusztus 4., szerda 11:06

Az amerikai filmek és tévésorozatok készítői a forgatási helyszínek kiválasztása során elsősorban azokat az amerikai államokat vagy külföldi országokat választják, ahol magas adókedvezményben részesülnek. Chris Christie, New Jersey állam kormányzója azonban 2010 második felére felfüggesztette az államban korábban bejelentett tízmilliós kedvezményt, így könnyen lehet, hogy akár 55 millió dollárt is elbukhatnak.

Az első távozó máris megvan: a nálunk is vetített Law&Order: SVU, azaz Különleges ügyosztály vagy Esküdt ellenségek: Meggyalázott áldozatok címen ismert krimisorozat, ami 1999 óta North Bergenben forgatta epizódjait az adókedvezmény miatt. Egyes becslések szerint csak ez a sorozat évi 55 millió dollárt költött el az államban, hiszen itt béreltek a forgatási helyszínektől a díszleteknek helyt adó raktárépületeken keresztül, a stáb szállásáig mindent.

A város polgármestere elég dühös kirohanást intézett a kormányzó döntése ellen, érthetlennek nevezte, miért akar megspórolni tízmillió dollárt Christie, amikor a sorozat 55 milliót forgat be az állam gazdaságába. A tévésorozat távozásával ráadásul 200 munkahely szűnik meg, ami nem jön jól az egyébként 10 milliárd dolláros költségvetési hiánnyal küszködő államnak. A krimit New York államban forgatják tovább.

Rovatok