Index Vakbarát Hírportál

Már százezren örülnek a digitális átállásnak

2010. augusztus 25., szerda 10:12

Egy piackutató cég adatai szerint százezer háztartásban fogják az ingyenes, digitális földfelszíni sugárzást. Most már szinte nem is lehet kapni olyan tévét, amiben nincs dekóder.

Elérte a százezer háztartást a MinDig Tv országos digitális földfelszíni televíziós szolgáltatás felhasználóinak száma 2010 első félévében – állítja az Antenna Hungária. Ezzel együtt a DVB-T vételére alkalmas eszközök eladásai megötszöröződtek.

Az értékesített DVB-T vételre alkalmas vevőeszközök száma 2010 első félévében több mint ötszörösére emelkedett az előző év azonos időszakához képest a GfK piackutatási adatai alapján, így már a magyar háztartások 8 százaléka rendelkezett olyan dekóderrel, amivel lehet fogni a digitális földfeszíni jelet.

Ezzel párhuzamosan a felhasználók számát illetően a MinDig Tv szolgáltatást több mint százezer háztartás használja, mely az összes földfelszíni háztartás számával összevetve több mint 12 százalék.

Az adatokat egy kétezres, reprezentatív felmérés eredményére alapozza az Antenna Hungária. A kutatást a Bell Research piackutató cég végezte az AH felkérésére. A felmérésben a digitális földfelszíni sugárzás ismertségét is mérték, ezek alapján a hazai háztartások kétharmadában már hallottak a MinDig Tv-ről.

A MinDig Tv szolgáltatásra történő váltás folyamatát felgyorsítja az LCD és plazma-televíziók árának folyamatos csökkenése, hiszen alig lehet már olyan tévét kapni Magyarországon, amiben ne lenne a MinDig Tv szolgáltatás vételéhez szükséges DVB-T MPEG-4 tuner.

Éppen ezért nem meglepő, hogy a DVB-T MPEG-4 vevőkészülékek (dekóderek, integrált televíziók, PCI és USB kártyák és stickek) csak harmadát használják is az emberek: a legtöbb tévébe épített dekóderrel nem veszik a földfelszíni jeleket, a tévéket inkább kábeles vagy műholdas eléréssel használják.

Rovatok