Index Vakbarát Hírportál

Az MTV kidobta a Jobbik reklámját

2010. szeptember 23., csütörtök 18:32

A Magyar Televízió és a Magyar Rádió is visszadobta a Jobbik reklámját, mert sérti az etnikai kisebbségek jogait, ez pedig a médiatörvénybe ütközik. A cigánybűnözés szót kisípolná a Jobbik, de az MTV a csonka verziót sem akarja leadni.

A "cigánybűnözés" kifejezés jogsértő voltára hivatkozva mind a Magyar Televízió, mind a Magyar Rádió megtagadta a Jobbik választási hirdetésének sugárzását.

Nem is élősködő

A Magyar Rádió arra hivatkozva utasította el hirdetésük befogadását, hogy az álláspontjuk szerint személyhez fűződő jogokat sért, és egy államalkotó kisebbség jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet az adott kisebbség elleni gyűlöletkeltésre.

A rádió álláspontja szerint megtévesztő lehet a hirdetés multinacionális élelmiszerláncokkal kapcsolatos megfogalmazása is, miszerint "nincs magyar áru a polcokon", hiszen egyértelmű túlzás. Márpedig a műsorszolgáltatók felelősséggel tartoznak "a tudatosan félrevezető reklámért".

Az MTV jogi vezetője egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy a hirdetés ellentétes a médiatörvény azon passzusával, amely szerint a műsorszolgáltatás nem irányulhat semmilyen kisebbség, sem bármely többség nyílt vagy burkolt megsértésére, kirekesztésére, annak faji szempontokon alapuló bemutatására, elítélésére.

Kert Attila, a köztévé kommunikációs vezetője szerint az MTV politikai hirdetésekre vonatkozó szabályozása szerint "a jelölőszervezetek, jelöltek olyan politikai hirdetés közzétételét nem kezdeményezhetik, amely világnézetet, nemzeti vagy etnikai hovatartozást, az emberi méltóságot vagy valamely más személyiséghez fűződő jogot sértő elemet tartalmaz”. Kert hangsúlyozta, hogy ez a korlátozás az érvényes médiatörvényt figyelembe véve került az MTV szabályozásába.

“A hirdetés - amely szúnyog képével illusztrálva "élősködőkről" tartalmaz kijelentéseket - amúgy súlyosan megtévesztő is. A tudomány jelenlegi állása szerint ugyanis a szúnyog nem élősködő (parazita), ezzel szemben vérszívó (a rovarok (Insecta) osztályának a kétszárnyúak (Diptera) rendjéhez, ezen belül a szúnyogalkatúak (Nematocera) alrendjéhez tartozó család)” - tette hozzá Kert Attila.

Hiába sípolnak

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője viszont az ügyről tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a párt nem etnikai értelemben, hanem kriminológiai fogalomként használja a cigánybűnözés kifejezést, bár az nem derült ki, hogy ez pontosan mit is jelent.

A Jobbik az Országos Választási Bizottsághoz fordul panasszal, mert a párt szerint a közmédiumok döntése politikai nézeteik megismertetését korlátozza. Dúró Dóra hozzátette: a testület döntésére várva eljuttatták hirdetésük egy újabb változatát a Magyar Rádióhoz és a Magyar Televízióhoz, ebben a kifogásolt szavak mellett a bankok, a "politikusbűnözők", a magyar és a multik kifejezéseket is kisípolták.

Kert Attila szerint viszont ezt a verziót sem fogadja majd el a köztévé, mivel az interneten terjed a vágatlan verzió, ezért a sípolás ellenére is tudni lehet, hogy mire gondol a párt, ráadásul nem egyértelmű, hogy az MTV, vagy a Jobbik sípolta ki a kérdéses szavakat.

Rovatok