Index Vakbarát Hírportál

Privatizálnák a lengyel állami hírügynökséget

2010. szeptember 23., csütörtök 17:55

A lengyel kormány megkezdte a nemzeti hírügynökség privatizációjának előkészítését, de a PAP eladásához még módosítani kell a hírügynökségi törvényt is.

A lengyel kincstárügyi minisztérium tervbe vette a nemzeti hírügynökség, a PAP privatizációját az állam terheinek csökkentéséhez, jelentette be Adam Leszkiewicz miniszterhelyettes, aki szerint megfelelő előkészítés után a privatizáció 2011-2012-ben megtörténhet.

A minisztérium álláspontja szerint "a hírszolgálat nem olyan feladat, amit az államkincstár alá tartozó vállalatnak kell ellátnia".

Leszkiewicz azt mondta, hogy megkezdték a helyzet felmérését, és a lehetséges folyamatok áttekintését. Mindamellett a feladat összetett, mert a PAP privatizációjához előbb a parlamentnek módosítania kell a hírügynökségi törvényt, csak ezután jöhet a privatizáció módjának kiválasztása.

Az 1997. július 31-én elfogadott hírügynökségi törvény értelmében a PAP részvényeinek 49 százalékánál nagyobb rész nem kerülhet harmadik fél tulajdonába. "Minden megoldás lehetséges, minden kizárólag a piaci elemzés eredményétől függ" - hangsúlyozta a miniszterhelyettes. Tanulmányozni fogják az európai gyakorlatot, és gondolkodnak a tőzsdei bevezetésen is.

A PAP 2009-ben 2,5 millió zlotyt (kb. 176 millió forintot) kapott közszolgálati feladatainak ellátására. Ez az összeg a PAP éves költségvetésének 3 százaléka. A hírügynökség 2010-ben is nagyjából ekkora összeget kapott.

Rovatok