Index Vakbarát Hírportál

Az MTV és a Magyar Rádió sem adja le a Jobbik-reklámot

2010. szeptember 28., kedd 15:36 | aznap frissítve

Az MTV és a Magyar Rádió sem sugározza a Jobbik vitatott reklámját, a közmédiumok a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak az OVB hétfői határozata miatt. A Jobbik kártérítési pert helyezett kilátásba.

Az MTV és a Magyar Rádió is felülvizsgálati kérelemmel fordul a Legfelsőbb Bírósághoz az Országos Választási Bizottság (OVB) hétfői határozatával szemben, amely jogsértőnek minősítette, hogy megtagadták a Jobbik kampányhirdetése sugárzását, jelentette be Kert Attila, az MTV és Borbély-Urquhart Julianna, a közszolgálati rádió kommunikációs vezetője.

A Jobbik kampányfilmje továbbra sem látható a közszolgálati televízióban, és egyelőre a rádióban sem sugározzák.

A Jobbik "cigánybűnözést" is említő politikai kampányhirdetésének közlését a Magyar Televízióhoz hasonlóan a Magyar Rádió (MR) is megtagadta arra hivatkozva, hogy az álláspontjuk szerint személyhez fűződő jogokat sért, és egy államalkotó kisebbség jogait, emberi méltóságát sértve alkalmas lehet az adott kisebbség elleni gyűlöletkeltésre. A közmédiumok a kifogásolt szót kisípolva tartalmazó verzió lejátszásától is elzárkóztak.

Az OVB azonban hétfőn úgy ítélte meg, hogy a hirdetés nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határát, a hirdetés tartalma nem sért olyan alkotmányos alapjogot, és nem valósít meg olyan törvény által büntetni rendelt tényállást, amely alapján az MR illetve az MTV a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozva megtagadhatta volna annak közlését.

Az OVB szerint a közmédiumok a hirdetés visszautasításával megsértették a jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás választási alapelvét. A testület úgy ítélte meg, hogy a reklám nem lépte túl a véleménynyilvánítás alkotmányos határát, mivel nem szólított fel bűncselekmény elkövetésére és nem volt uszító.

A határozat ellen szerdán 16 óráig lehet jogorvoslattal élni a Legfelsőbb Bíróságon, amelynek további két napja van arra, hogy döntsön a kérdésben. Ez azt jelenti, hogy legkésőbb pénteken döntés születhet a Jobbik reklámfilmje és reklámspotja ügyében, és - mivel szombaton a korábbi évektől eltérően nem lesz kampánycsend - még közölhetők a reklámanyagok.

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője előzőleg arra kérte a közmédiumokat, hogy a választásokig hátralévő idő alatt a felek közötti szerződésben foglaltaknak megfelelő számban sugározzák reklámjaikat. Hozzátette, ha ezt nem teszik meg, és a jogorvoslati kérelem nyomán a Legfelsőbb Bíróság is a pártnak ad igazat, a Jobbik kártérítési pert indít.

Így jár el a Jobbik akkor is, ha a médiumok a bíróság helybenhagyó döntése után szombaton pótolják az elmaradt hirdetések sugárzását, ugyanis ez nyilvánvalóan nem egyenértékű a két héten át tartó, meghatározott számú lejátszásról szóló szerződés tartalmával, írja.

Rovatok