Index Vakbarát Hírportál

A szegények sem maradnak tévé nélkül 2012-ben

2010. október 20., szerda 15:32 | aznap frissítve

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban már dolgoznak azon, hogy hogyan oldható meg az, hogy a digitális átállás után egyetlen háztartás se maradjon tévéadás nélkül. Az Antenna Hungária vezérigazgatója szerint tartható a 2011. december 31-es dátum.

Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója egy konferencián azt mondta, hogy a digitális sugárzásra való áttéréshez kormányzati szinten több döntést is meg kell hozni – írja a Napi Gazdaság.

Többek között azt, hogy milyen ütemezésben történjen meg az átállás: országos vagy regionális lekapcsolás lesz-e, s kik és milyen állami támogatásban részesüljenek ahhoz, hogy egyetlen háztatás se maradjon tévéadás nélkül. A gazdasági napilap szerint jelenleg mintegy 800 ezer háztartásban van földi analóg televíziós szolgáltatás (tető-, illetve szobaantenna).

Az analóg sugárzás jövő december 31-ig tartó lekapcsolása után csak az lesz képes tévét nézni, aki beszerzi az ún. settopboxot, ami viszont 10-12 ezer forintba kerül. Vasváriné Menyhárt Éva, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtikára szerint dolgoznak a rászorult rétegek állami támogatásán, vagyis, hogy kiket és milyen módon segít az állam az eszköz vásárlásakor. A minisztérium az ehhez szükséges forrást betervezi a jövő évi büdzsébe.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NHH) jelentése szerint augusztusban 1,299 millióra nőtt a digitális televíziózásra előfizető háztartások száma. A gyorsjelentés a tizenkét legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatására épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. Az NMHH becslései, illetve korábbi felmérései szerint a mintegy 3,8 millió magyarországi háztartás közül több mint hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás.

Rovatok