Index Vakbarát Hírportál

Csináljunk közösen tévéműsort!

2010. november 4., csütörtök 15:38

Interaktív tévésorozatot készít a The Sims című videójátékot is jegyző Will Wright, amitől azt reméli, hogy ugyanúgy forradalmasítja a műfajt, ahogy a Sim City tette annak idején a játékpiaccal.

Annak idején nálunk is szépen fogytak az olyan, kalandjátékokat a regényekkel egyesítő könyvek, melyekben az olvasóra volt bízva, hogy bizonyos helyzetekben hogy dönt: lemetszi-e a sárkány fejét, vagy elkullog a balfenéken. A választásnak megfelelően kellet újabb oldalra lapozni, és a történet így folytatódhatott. A műfajnak aztán a dobókockával játszható verziója is az üzletekbe került, de a lényeg ugyanaz maradt, a kvázi passzív olvasó aktivizálása.

A televíziózás történetében is volt már példa ilyen kísérletre, egy sorozatepizódban az döntötte el a folytatást, melyik lehetséges változatra érkezett a legtöbb nézői szavat. Egy másik, a nézőket (sikeresen) megmozgató változata 2002-ben indult az USA-ban, Channel 101 néven. Itt a regisztrált közösség tagjai rövid pilotepizódokat mutattak be havonta a többieknek, és a legjobbak a következő hónapban is adásba kerülhettek. Így indult útjára az Ikea Heghts című széria, amit a cég Los Angeles-i áruházában forgattak, elméletileg az ott dolgozók tudomása nélkül.

Wright mostani, Bar Karma című projektje viszont ennél sokkal jobban belevonja a nézőket (vagy inkább felhasználókat?) a történet alakításába. Az Al Gore által alapított Current TV nevű kábelcsatornával együttműködve a sorozat négy, jól elkülöníthető fázisban készül majd, és csak ezt követően kerül képernyőre az a végeredmény, ami a felhasználók többségének ízlését tükrözi. Első lépésként egy erre a célra létrehozott felületen kell regisztrálni, majd feltölteni elképzeléseinket a történet alakulásáról. Ezt követően az online közösség tagjai véleményezhetik a feltöltött ötleteket és szavazással döntik el, melyik a legjobb. A végső lépésben a nyertes vázlatból félórás epizódot írnak, ami a nézők elé kerül.

A Current TV elnöke szerint a kísérlet forradalmi, mivel platform- és eszközfüggetlen, a felhasználónak internetkapcsolatra és egy böngészőre van szüksége, ötleteit akár a metrón ülve is feltöltheti okostelefonjáról vagy tabletjéről. Az elképzelés mindenképpen érdekes, bár elemzők szerint a siker kétséges, mivel a néző elsősorban azért ül le a tévé elé, hogy profik szórakoztassák, és nem feltétlenül kíváncsi hozzá hasonló amatőrök szárnypróbálgatásaira - arra ott vannak a különböző videomegosztó oldalak.

Rovatok