Index Vakbarát Hírportál

Tévéműsor miatt csökkent a terhes tinik száma?

2010. december 27., hétfő 09:37

Míg 2005 és 2007 között egyre több, 18 éven aluli amerikai tini esett teherbe, 2009 óta drasztikusan csökkenő tendenciáról számolnak be a statisztikák. Az egyik lehetséges ok: az amerikai MTV 2009-ben mutatta be a Várandós tinik című reality műsorát.

A valóságshow-kat, különösen a két zenetévé, az MTV és a VH-1 ilyen típusú műsorait (Jersey Shore, The Hills, Rock of Love, Flavor of Love és társaik) leginkább negatív szövegösszefüggésben szokás emlegetni, hiszen olyan viselkedésmodellt promótálnak, ami a konzervatív értékek és erkölcsök közé legkevésbé sem férnek be.

A műsorokban a nőket általában léha, állandóan bulizó és férfiak kegyeit szüntelenül kereső, kétdimenziós karakterekként ábrázolják, ezzel olyan szerepmodellt prezentálnak a célközönség (16-34 év közötti nézők) számára, ami több kutatás szerint is határozottan negatív irányba befolyásolják az amerikai tinédzserek személyiségfejlődését.

A Várandós tinik című, 2009-ben bemutatott dokureality azonban teljesen más típusú műsor, és ahogy azt az amerikai szövetségi kormány tanulmányából kiderül, valahol felelőssé tehető azért, hogy 2009 óta csökkent a terhes tinédzserek száma az Egyesült Államokban.

A műsor meglehetősen brutális őszinteséggel mutatja be azt, milyen következményekkel jár, ha az ember lánya 16 évesen teherbe esik. A jelentésből az derül ki, hogy a műsort néző tinédzserek 82 százaléka sokkal jobban tisztában van azzal, mivel jár a védekezés nélküli nemi élet és a nem kívánt terhesség, mint azok, akik nem nézik a realityt.

Az MTV először 2009 nyarán mutatta be a műsort, amit kisvártatva egy testvérsorozat, a Teen Mom (Tini mamik) követett, ebben a gyermeknevelés állt a középpontban. A statisztikák szerint a 2005-ben tapasztalt növekedő tendencia (5 százalékkal nőtt a 18 év alatt teherbe eső amerikai nők száma) 2008-ban ért a csúcsra, majd 2009-ben hat százalékos csökkenést mutatott országos szinten és tíz százalékosat a spanyol ajkú  lakosság körében.

A felmérésben arra is rámutatnak, hogy a válság alatt az amerikai népességszaporulat általános csökkenést mutatott, így botorság lenne csak egy tévéműsor hatásának betudni a csökkenő tendenciát. Gyermekpszichológusok véleménye szerint a nálunk is látható Várandós tinik és a Tini mamik abban mindenképpen segít, hogy az ilyen kényes kérdésekben, amiket a tinédzserek csak vonakodva beszélnek meg szüleikkel, bizonyos fajta útmutatást ad, és ezt feltétlenül pozitív hatásúnak tartják.

Rovatok