Index Vakbarát Hírportál

Megszűnik a Sztár FM is

2011. január 28., péntek 15:04 | aznap frissítve

A Sztár FM tulajdonosa szerint nem lehet tudni, hogy hogyan is kéne újból pályázniuk a frekvenciára, és egyébként is telített a budapesti rádiós piac. Ezért nem pályáznak újból a január 30-án lejáró frekvenciára.

Mivel “a Sztár FM frekvenciaengedélye 2011 január 30-án éjfélkor lejár, műsorszolgáltatásunk a tulajdonon döntése alapján a továbbiakban nem folytatódik. Köszönjük az Önök évek óta tartó töretlen bizalmát, azt hogy minket választottak!

Minden jót, jó egészséget és még sok-sok igazi zenét valahol, valamikor!” - áll a Budapesten a 102.1 megahertzes frekvencián fogható rádió honlapján. A rádió a rövid közleményben mindenkit megkér még arra, hogy “a Sztár FM-mel kapcsolatban a továbbiakban ne érdeklődjenek”, mivel “ez a korszak sajnos lezárult”.

A Sztár FM még 1989-ben indult, első magánrádió a Rádió Bridge helyén sugároz 2002 december 26-ától. A nosztalgiarádió 2009-ig Miskolcon is fogható volt, akkor a tulajdonos Híd Rádió Zrt. a vidéki frekvenciát eladta a kaposvári N-Joy Médiának, a név azóta is megmaradt, a Sztár FM azonban stílust váltott Miskolcon: oldies rádióból mai slágereket játszó adóvá vált.

Már a miskolci frekvencia eladásakor felmerült, hogy bezárják a budapesti rádiót is, de végül csak bérbe adta a rádiót a Híd Rádió Zrt, amely az évek során a rádiózás helyett inkább a lapkiadásra koncentrál: a cég adta a Színes Mai Lapot, aminek a nevét később  jogviták miatt Borsra változtattak, és azóta is a Híd Rádió tulajdonában van.

“Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy pontosan hogyan kéne pályáznunk, milyen követelményeknek kell megfelelnünk, ez nem csinált nagy kedvet arra, hogy újból pályázzunk a frekvenciára” - mondta el a megszűnés okairól Pallagi Ferenc, a Híd Rádió Zrt. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Bors főszerkesztője is.

Pallagi szerint a budapesti rádiós piac telített, így a rádiós reklámidőt csak nyomott áron lehet értékesíteni, így a cég inkább lemond a rádióról, és ezentúl inkább a lapkiadásra koncentrál.

Zuhanó bevételek, ki nem írt pályázatok

A rádiók a gazdasági válság egyik legnagyobb vesztesei a reklámpiacon. A rádiók reklámbevételei 2009-ben harminc százalékkal estek a Magyar Reklámszövetség becslésen alapuló adatai szerint, és 2010-ben szakértők szerint további tíz százalékkal kevesebb pénzt költöttek a hirdetők ebben a piaci szegmensben. Így a rádiók bevételei a 2005-ös szintre zuhantak vissza, a teljes reklámtortából pedig már mindössze öt százalékot tudnak kihasítani, vagyis mindössze minden huszadik forintot költenek el rádióban a hirdetők. Így a teljes rádiós piac éves bevétele nem éri el még a nyolc milliárd forintot sem.

Több budapesti adó is veszélybe került a fővárosban, egyrészt mert lejárt vagy nemsokára lejár a sugárzási engedélyük, de a Nemzeti- Média és Hírközlési Hatóság nem írta még ki az új pályázatokat. A Katolikus Rádió már frekvencia nélkül maradt, a Klubrádió pedig fél éven belül frekvencia nélkül maradhat, miután régi frekvenciájának sugárzási engedélye lejár, egy másik, ingyenes frekvenciát pedig ugyan megnyertek még az ORTT-től, de az NMHH most mégsem köt velük szerződést, mivel állítólag azt a frekvenciát már odaítélték a Katolikus Rádiónak.

Elhallgatott a Rise FM is a fővárosban január 6-án, miután tartoztak a frekvencia tulajdonosának a miskolci Sztár FM-et is működtetető N-Joy Mediának, és a cég ezért másnak, a OneMusicRádiónak adta bérbe a frekvenciát. A Roxy pedig azért hallgatott több napra el, mert közel 90 millió forinttal tartoznak az NMHH-nak, a sugárzási díjat sokallják, pereskednek, és a bíróság döntése értelmében a jogerős döntés megszületéséig mégis sugározhatnak.

Rovatok