Index Vakbarát Hírportál

Nyugodtan publikálni lehet bárki twitjeit

2011. február 9., szerda 11:28

Az újságok nyugodtan idézhetnek Twitter-posztokat a cikkeikben, ez nem számít a privát szféra megsértésének - mondta ki a brit média panaszfóruma, a Press Complaints Commission. A PCC a brit sajtó független, önszabályozó testülete, a döntéseinek nincs jogi erejük, de a tekintélye nagy.

Az eljárás egy netes hírességgé vált minisztériumi osztályvezető, Sarah Baskerville, kérésére indult.

Baskerville szenvedélyes mikroblogger és a közösségi szájtok rajongója, és mindezt a saját nevén, a saját arcképével teszi. Híres akkor lett, amikor a Daily Mail tavaly novemberben feljelentő hangulatú cikket közölt a szabadszájú, a munkahelyi másnaposságától a kollégái hülységéig egy csomó pikáns dologról twitelő köztisztviselőről.

Baskerville - értelemszerűen közpénzből - részt vett például egy menedzsment-továbbképzésen, de óra közben inkább twitelt, például olyanokat, hogy a tréner egy "őrült". Bátran kiposztolta, ha nagyon elege volt a munkából és legszívesebben azonnal hazahúzott volna. A tory-liberális demokrata kormány minisztériumát érintő megszorításairól is megírta a véleményét.

A nő azért fordult a PCC-hez, mert a Daily Mail és az Independent cikkeiben több twitjét is szó szerint idézte. Baskerville azzal érvelt, hogy ezek privát üzenetek a követőinek, amiket a lapok nem idézhettek volna.

A testület viszont azt mondta ki, hogy amit az ember kitwitel (vagy egy közösségi hálón kiposztol a falára), az nem tekinthető magánjellegű információnak. A fő érv emellett az, hogy a kiposztolással az üzenet széles körben elérhetővé válik, a twiteket például retwitelhetik, amivel máris nagy közönséget értek el.

Ez igen fontos döntés. A közösségi média népszerűvé válásával egyre többen fordulnak olyan ügyekben, ahol azt kell eldöntenünk, mi számít magánjellegű információnak - mondta Stephen Abell, a PCC igazgatója.

Rovatok