Index Vakbarát Hírportál

Még mindig nem dönt a rádiókról az NMHH

2011. március 18., péntek 13:27

Az NMHH nem képes megbirkózni a lejáró sugárzási engedélyek miatt felgyülemlett problémákkal, sok frekvenciára még a pályázatot sem írták ki. Most 14 vidéki rádió kapott ideiglenes sugárzási engedélyt, hogy ne kelljen elnémulnia a végső döntésig.

Nyolc vidéki rádió összesen 14 lejáró frekvenciaengedélye ügyében, ideiglenes műsorszolgáltatási jogosultságok meghosszabbításáról döntött a médiatanács legutóbbi ülésén.

A hatóság a következő hónapokban még 59 - köztük 5 budapesti - rádiós műsorszórási jogosultságot pályáztat meg, e pályázatok közül többen várhatóan már nyáron döntenek.

A pályázatokat az NMHH-nak már tavaly év végén ki kellett volna írnia, de egyelőre még csak öt rádiós frekvencia pályázatának tervezetét adták ki.

A késlekedés oka az NMHH szerint az, hogy "2010 októberéig, a Médiatanács megalakulásáig nem volt olyan testület,mely érdemben dönteni tudott volna a pályázatok kiírásáról. Októberben pedig az NMHH hivatalos álláspontja szerint már köztudott volt, hogy a készülő új Médiatörvényminden bizonnyal alapvető változásokat hoz a pályáztatás rendjében.

Ráadásul a hatóság szerint a médiaszolgáltatási alapdíjakat az új törvény alapján a hatóság ezentúl arányosan, több szempont figyelembe vételévelállapítja meg, a díjnak a médiaszolgáltatás vételkörzetének nagyságávalarányosnak kell lennie, emellett tekintetbe kell vennie az adott területlakossági vásárlóerejének mutatóját és a médiaszolgáltatók vételkörzet, elért piaci részesedését is", ezeket az adatokat pedig időbe telik beszerezni.

Több budapesti adó is veszélybe került többek között a fővárosban, mert lejárt vagy nemsokára lejár a sugárzási engedélyük, de a Nemzeti- Média és Hírközlési Hatóság nem írta még ki az új pályázatokat. A Klubrádió pedig fél éven belül frekvencia nélkül maradhat, miután régi frekvenciájának sugárzási engedélye lejár, egy másik, ingyenes frekvenciát pedig ugyan megnyertek még az ORTT-től, de az NMHH most mégsem köt velük szerződést, mivel állítólag azt a frekvenciát már odaítélték a Katolikus Rádiónak.

Hatvan napra viszont meghosszabbította február elején a Klubrádió és a Rádió 1 februárban lejáró budapesti műsorszolgáltatási jogosultságát a médiatanács, akkor azt ígérték, hogy a függőben lévő frekvenciaügyeket rövid időn belül döntést hoz az NMHH.

A pályáztatás január elsejétől a közigazgatási eljárásitörvény szabályai szerint zajlik, ami az NMHH álláspontja szerint "kiszámítható, szigorú határidőket ésgaranciális szabályokat határoz meg.

Rovatok