Index Vakbarát Hírportál

Már csak a Mézga család marad csonka

2011. április 27., szerda 14:56 | aznap frissítve

Létrejött Magyarország legnagyobb audiovizuális archívuma: a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál, a gyűjteményhez valószínűleg a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) is csatlakozik. Csak a Nemzeti Filmarchívumot nem sikerül beolvasztani.

A négy, eddig külön kezelt közszolgálati audiovizuális archívum egy kalap alá kerül, jelentette be Kálomista Zsuzsanna a közszolgálati szuperalap archívum és filmbeszerzési igazgatója a Magyar Rádió épületében tartott sajtótájékoztatón.

Az egyesítés lényege, hogy a fotók, könyvek, kották, mikrofilmek (például 13 millió fotó) fizikailag a Magyar Távirati Irodához; a Magyar Televízió és a Duna Televízió videóállománya (félmillió videóhordozó) és filmtekercsei (363 ezer órányi) az MTV Kunigundai épületébe kerülnek, és a hanganyagokat (1,1 millió hanghordozó) a rádióhoz csoportosítjuk, összegzett az igazgató.

"Az egyedülálló kor-, művészeti, kulturális, televízió- és rádiótörténeti, hírügynökségi gyűjteményeinek egyesítésével létrejött archívum országos gyűjtőkörű közgyűjteményként is működik majd" - tette hozzá az igazgató. A működési költségek az eddigi négy archívum összesített költségvetését jelentik, 900 millió forint áll a rendelkezésükre. 180 ember dolgozik az összevont közszolgálati archívumban majd, "jelentős létszámmozgás nem várható".

Bár sok filmes anyaguk van, évente 100-120 millió forintot fizetnek a köztévék a filmekért a Nemzeti Filmarchívumnak. "Az lenne a legjobb, ha közvagyonként egységesként kezelhetnénk az archívumot a filmarchívummal is, de jelenleg a két terület külön irányítás alatt van, a filmarchívum a Nemzetierőforrás-minisztériumhoz tartozik, mi az Alaphoz, de természetesen mi örülnénk egy ilyen logikus és racionális kezdeményezésnek" - jelentette be Kálomista Zsuzsanna a Gyürey Vera vezette intézménnyel kapcsolatban.

"Sok a közös halmaz - utalt később az MTV készítette filmes anyagokra -. A Mézga család első és harmadik része például ott van, a második rész nálunk. Ha egy külföldi forgalmazó megvenné, akkor sok munkát jelentene az utánjárás, tisztázni, hogy kinél mi van".

Az audiovizuális archívum anyagai elérhető lesznek a neten: "Azokat a műsorokat tesszük a neten elérhetővé, amelyeket a szerzői jog nem véd" - mondta a vezető, majd kérdésünkre hozzátette: "A NAVA gyűjteménye pedig a kereskedelmi tévés anyagokkal együtt csatlakozik majd, folytatva a NAVA törvényi előírásait".

Az archívum feladatai közé tartozik a terjesztés mellett az anyagok restaurálása. "A régi tévéjátékokat, filmeket folyamatosan restauráljuk, mielőtt sugározzuk őket. Természetesen plusz forrásokra is szükség lesz majd, az idei költségvetés, vagyis az üzleti terv még elfogadás előtt áll, ezért pontos számokat nem mondhatok. Illetve uniós pályázatokat is igénybe szeretnénk venni."

Rovatok