Index Vakbarát Hírportál

Brutális gyilkosság miatt büntették az RTL Klubot

2011. május 19., csütörtök 10:28 | aznap frissítve

Az NMHH május 9-én 4 millió 598 ezer forint kötbér megfizetésére kötelezte az RTL Klubot, mivel a csatorna tavaly októberben nem figyelmeztette a nézőket kellőképpen arra, hogy a Hírekben brutális gyilkosságról tudósít.

Az új médiatörvény szerint minden olyan ügyben, amely alkalmas a nyugalom megzavarására (erőszakos tartalmak), vallási vagy hitbeli meggyőződést sért, az NMHH jogosult első fokon eljárni. Ezen a jogcímen járt el a hatóság és nem a médiatanács az RTL Klub tavaly október 1-ei Hírek című műsorszáma ellen - nyilatkozta az Indexnek Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

Az RTL Klub a megrázó bűncselekmény helyszínén készült tudósítása bemutatásakor az NMHH álláspontja szerint nem figyelmeztette kellő időben a nézőket arra, hogy a nyugalom megzavarására alkalmas riport következik. A hírolvasó ugyanis csak a szöveges felkonferálás után közölte, hogy "megrázó történet következik", miközben a törvény szerint így kellett volna kezdenie a felvezetést is.

Az NMHH szerint az RTL Klub ezzel megsértette a korábbi médiatörvény rendelkezéseit, és ezért 4 millió 598 ezer forint kötbér megfizetésére kötelezték. Az origo információi szerint az RTL Klub fellebbez a döntés ellen, de mint Zsuppán Attilától megtudtuk, másodfokon még nem bíróság, hanem a médiatanács fogja vizsgálni az esetet.

Rovatok