Index Vakbarát Hírportál

Újabb 88 millió forint bírság a Való Világ miatt

2011. május 19., csütörtök 14:28 | aznap frissítve

Már 232 millió forint bírságot szabtak ki a Való Világ 4 miatt az RTL Klubra, és a február elseje utáni adásokról még nem is született döntés. Az NMHH bejelentette, hogy a médiatanács Alekosz valóságshow-ját is vizsgálja majd.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mai sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy 88 millió forintra bírságolta a Való Világ 4 januári adásait. Így együttesen már 232 millió forint bírságot szabott ki az RTL Klubra a valóságshow miatt a médiahatóság, és még hátravannak az elmúlt négy hónap adásai, amelyeket már vizsgált a médiatanács, csak még döntés nem született az ügyben.

Az NMHH a nagy érdeklődés és a sok panasz miatt a Való Világ és a Neked Való minden adását vizsgálta, és úgy találta, hogy januárban 14-szer rossz korhatárkarikával sugározta a műsorszámokat a csatorna, vagyis 12 éven aluliaknak nem ajánlott jelzést rakott ki a képernyőre, pedig 16-os karikát kellett volna. Tizenhárom alkalommal ráadásul túl korán, vagyis este tíz óra előtt került adásba a 16 éven aluliaknak nem ajánlott műsor.

Súlyosbító tényező volt a bírság kiszabásánál az alkohol és dohányzás bemutatása, illetve az, hogy a túlzott erőszak és szexualitás a szerkesztők támogatásával jelent meg a műsorban, sőt különböző játékokkal még erősítették is ezeket a jelenségeket. Bírságoltak egyébként amiatt is, hogy a csatorna a hatóság véleménye szerint túl röviden sípolta ki a csúnya szavakat, amelyekre így mindenki következtetni tudott.

Ezekért a törvénysértésekekért összesen 75 millió forint bírságot szabtak ki az RTL Klubra, a fennmaradó 13 millió forintos büntetést azért kapták, mert  87 alkalommal rossz időpontban adták a Való Világ4 műsorelőzeteseit (hiszen 16 éven aluliaknak nem ajánlott műsort nem lehet napközben hirdetni), és 22 esetben nem írták ki, hogy a műsorban termékelhelyezés található. Ez utóbbi esetben viszont csak a legalacsonyabb bírságot szabta ki a hatóság, mivel a termékelhelyezésre csak január elsejétől életbe lépő új médiatörvény ad lehetőséget, ezért nem voltak olyan szigorúak az új rendelkezések helytelen alkalmazása miatt.

A médiatanács bejelentette azt is, hogy a valóságshow-ról már csak egy döntés várható, ami februártól a május 8-ai fináléig vizsgálja majd a műsort. És már most közölték, hogy az Alekosz - Szerelem a legfelsőbb szinteken című műsort is kiemelt figyelemel kísérik, a valóságshow ellen eddig összesen kilenc panasz érkezett, ezek többsége szerint a műsor annyira rossz, hogy nem való képernyőre.

Csak bírságolnak, bírságolnak

Arra a kérdésünkre, hogy miért nem hamarabb bírságolt a médiatanács, hogy ezzel akár elejét vegye a kiskorúak fejlődését károsan befolyásoló törvénysértéseknek, az NMHH-tól azt a hivatalos választ kaptuk, hogy a törvénysértésekről folyamatosan tájékoztatták a csatornát, így az RTL Klub tudott volna változtatni a műsorkészítési gyakorlatán.

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója szerint viszont az NMHH csak a vélelmezett jogsértésekről küldött nekik levelet, amiben a csatorna álláspontját kérik. Az RTL Klub minden esetben megírta a saját jogi álláspontját, de arra már nem kaptak választ, hogy ennek ismeretében hogy döntött a hatóság, csak a bírságok összegéről értesültek, de azt is először a sajtóból tudták meg.

Rovatok