Index Vakbarát Hírportál

Mahir-közelben a legnagyobb napilap

2011. június 6., hétfő 15:09

A svéd kiadó kivonul a magyar piacról, de a Metropol marad, a legnagyobb példányszámú napilapot ezentúl a Fidesz egykori gazdasági igazgatójának munkatársa adja majd ki.

Ma jelentette be a Metropolt kiadó Metro International SA., hogy eladta a magyarországi Metropol újságot, és az új tulajdonossal rögtön franchise-szerződést is kötött: az ingyenes újság továbbra is a megszokott formátumban jelenik meg.

Az új tulajdonos a Megapolis Media Zrt, amelyet a hivatalos cégjegyzék szerint csak néhány napja, június 2-án jegyeztek be. A cég tulajdonosa és ügyvezetője Fonyó Károly, aki amellett, hogy a plakáthelyeket fenntartó Euro AWK egyik tulajdonosa, jelenleg is ügyvezetője a Mahir Citypost Kft.-nek. A Mahir Citypost tulajdonosa pedig, talán nem meglepő módon a Mahir Magyar Hirdető, amelyet sokan a Fidesz háttérvállalkozásának tartanak (vezérigazgatója a Fidesz korábbi gazdasági vezetője, volt Apeh-elnök Simicska Lajos).

"A magyar Metro eladása folytatása annak a megállapodás sorozatnak, amely alapján a cég egyre erőteljesebben koncentrálhat a feltörekvő piacokra. A Metropol franchise rendszerben tagja marad a lapcsaládnak, élvezi a globális hálózat előnyeit és hozzájárul annak erősödéséhez is" - nyilaktozta az eladásról Per Mikael Jensen, a Metro International elnök-vezérigazgatója, aki szerint a szerkesztőség továbbra is ugyanúgy végzi majd a dolgát, mint eddig. Arról nem érkezett hír, hogy bárhol máshol, például Csehországban, a Skandináv-országokban, vagy éppen Franciaországban eladnák a Metropol-lapokat, hogy ezzel is segítsék a feltörekvő piacokra fokuszálni a figyelmüket.

A svéd tulajdonú Metropol ahhoz a Modern Times Grouphoz tartozik, amely Viasat3-at is tulajdonolja. Az ingyenes városi lapokat kiadó cég Európán kívül jelen van Kanadában, az Egyesült Államokban, és erőteljesen terjeszkedik Dél-Amerikában: Mexikóban, Chilében és Brazíliában is egyre több városban jelenik meg.

A Metropolt ingyenesen terjesztik Budapesten és a megyeszékhelyeken, a Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adatai szerint az idei év első félévében átlagosan naponta 304 ezer példányba olvastak bele, ezzel a Metropol a legnagyobb magyar napilap. Felmérések szerint az újság olvasóinak több mint 80 százaléka soha nem olvas más közéleti lapot.

Rovatok