Index Vakbarát Hírportál

Nem csak Tokió korlátozná a manga erotikát

2011. június 7., kedd 11:03

Szigorúbban kívánják szabályozni Japánban a fiatalkorú idoloknak nevezett kislányok provokatív szexuális tartalmú ábrázolását a képeslapokban, a dvd-ken és a netre töltött videókon.

Különösen kiemelt célpontja a tervezett szigorításnak a pubertás korú lányokat szexuális aktusokban ábrázoló manga. Ez az évi sok milliárd dolláros forgalmú képregénykiadás jövedelmező szegmense. Tokió városi önkormányzata rendeletileg korlátozta e kiadványok forgalmát, most Oszaka és több más helyi hatóság is követni készül a példát.

A japán rendelet már a fiatalkorúaknak tiltja a tinikről készült erotikus anyagok eladását, de a vezető japán könyvkiadók szerint ez annyira kockázatossá teszi megjelentetésüket, hogy bejelentették, nem vesz részt az idei tokiói nemzetközi könyvvásáron.

A Japánban népszerű Elemista a feleségem című képregény például arról szól, hogy egy 24 éves tanító szigorúan titkos társadalmi kísérlet keretében egy 12 éves kislányt vesz feleségül. A kötet nem ábrázol tényleges szexet, de a képregény lapjait betöltik a tanító képzelgései a meztelen kislánnyal, aki apró termetű, de csábos idomokkal rendelkezik.

Isihara Sintaro, Tokió kormányzója szerint az ilyen "abnormális könyvek csak perverzeknek valók". A kormányzó, aki élen járt a júliusban életbe lépő tilalom bevezetéséért folytatott küzdelemben, két mangakötetet a földhöz vágva kijelentette: nincs a Földön még egy olyan ország, amely ilyen durva dolgokat eltűrne.

A manga legalább a 17-19. századi japán ukijo nyomatokig nyúlik vissza, ide értve Hokuszaj híres képét is, amely egy halászlány és egy polip sikamlós találkozását ábrázolja, de csak az 1980-as években tűntek fel azok a képregénymagazinok, amiken fiatal lányok szexuális mangaképei láthatók.

Jóllehet 1999-től tilos fiatalkorúak kifejezetten szexuális, meztelen képeit terjeszteni, az Egyesült Államoktól és az európai országok többségétől eltérően a szigetország nem bünteti a gyermekpornográfiát bemutató anyagok birtoklását.

Az utóbbi 5-6 évben olyan könyvek és videók tűntek fel, amelyek a törvényt megkerülve hatéves kortól kislányokat ábrázolnak pici fürdőruhákban. Ezek a modellek egy felvételért 200 ezer jent, azaz közel félmillió forintnak megfelelő összeget kapnak, miközben gyerekkoruktól színészi vagy zenei karrierről álmodoznak.

"Társadalmilag bizonyos mértékben elfogadott lett Japánban, hogy férfiak fiatalkorú lányok után vágyakoznak" - magyarázta Nakaji Hiromasza, az ENSZ gyermekvédelmi szervezetének, a kérnék bele képet-nek a szóvivője az amerikai lapnak a szigorításokat.

A kiadók szerint azonban más egy bűnt ábrázolni, és megint más elkövetni azt: a tiltások mindenesetre súlyos veszélyt jelentenek a mangaipar számára. A képregények forgalma egy évtized alatt harmadával csökkent, és 2008-ban már csak 24,3 milliárd dollárnak felelt meg.

Rovatok