Index Vakbarát Hírportál

5,5 milliós bírság a Neo FM-re

2011. június 8., szerda 19:08

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 5,5 millió forintos bírságot szabott ki a Neo FM-re, mert novemberi és decemberi műsoraiban kevesebb hírműsort adott a szerződésben vállaltnál - közölte a médiatanács szóvivői irodája szerdán az MTI-vel.

Mint írták, a rádió az előírtnál kevesebb magyar zenét játszott, és a kulturális műsorokra tett szerződéses vállalásai sem teljesültek, ezért a médiatanács figyelmeztetésben részesítette a médiumot.

Utaltak arra, hogy a Neo FM indulása óta már többször megszegte a médiatörvényt, "hol a reklámidőt lépte túl, hol az előírtnál kevesebb hírösszefoglalót és hírműsort sugárzott". A kezdetben enyhébb szankciókat egyre komolyabb kötbérbüntetések követték, a legnagyobb büntetést, mintegy 25 millió forintot, tavaly decemberben szabta ki a médiatanács - tették hozzá.

Indoklásuk szerint a mostani pénzbüntetést azért kapta a rádió, mert novemberben tíz alkalommal a 20 órakor előírt 15 perces hírösszefoglaló helyett rövidebb hírműsorokat sugárzott. A szankció mértékének megállapításakor a médiatanács tekintettel volt a jogsértés ismételt jellegére, mivel a kereskedelmi rádió működése óta egyik hónapban sem teljesítette maradéktalanul a szerződésben vállaltakat - mutattak rá.

Közlésük szerint a Neo FM nem teljesítette a szerződésében szereplő magyar zenei arányt sem, azonban a jogsértés csekély mértéke miatt a médiatanács most csak figyelmeztetésben részesítette a médiaszolgáltatót.

Megállapításuk szerint a rádió a kulturális események, a nem pártpolitikai, civil önszerveződéseket bemutató műsorszámok közreadásával is elmaradt. A médiatanács ezzel kapcsolatban felhívta a rádió figyelmét arra, hogy a jövőben tegyen eleget a szerződésben vállaltaknak.

Rovatok