Index Vakbarát Hírportál

Az NBC-nek 4,4 milliárd dollárt is megér az olimpia

2011. június 14., kedd 13:33 | aznap frissítve

Egymilliárd dollárt ígért rá az NBC az ESPN és a Fox ajánlatára, és ezzel biztosította, hogy téli és nyári olimpiai játékok közvetítési joga 2020-ig a csatornánál marad. A legnagyobb amerikai kábeltévé- és internetszolgáltató birtokában levő televízió 1988 óta közvetíti a nyári, 2002 óta pedig a téli olimpiai játékokat.

Amikor 2009-ben a Comcast vételi ajánlatot tett az NBC-re, és azt a General Electric el is fogadta (az üzlet 6,5 milliárd dollárt hozott a GE-nek, a ratifikálására idén januárban került sor), az elemzők úgy vélték, a rengeteg pénzt  felemésztő, és nézettségben közel sem olyan jól teljesítő olimpiai közvetítések távoznak majd az NBC-ről. A félelmeket erősítette, amikor az NBC sportfőosztályának éléről májusban távozott Dick Ebersol, aki az olimpiai játékokat az NBC-re hozta, és eddig minden közvetítés irányítója volt.

Ezért érhette meglepetésszerűen a sportrajongókat a hír, miszerint az NBC egymillárd dollárral többet ígért az olimpiák közvetítési jogaiért, mint az ESPN nevű sportcsatorna és a Fox, és 2020-ig továbbra is ők közvetítik az egyik legnagyobb presztízsű sporteseményt. A Disney tulajdonában lévő ESPN a 2014-es és 2016-os játékokért 700-700 millió dollárt fizetett volna, a Fox 750-750 milliót és további 850 milliót a 2020-as és 2018-as játékokért, míg az NBC 1,1 milliárd dollárt ajánlott eseményenként. Amikor 2003-ban az NBC ajánlatot tett a 2010-es és 2012-es olimpiák közvetítési jogaira, 2,2 milliárd dollárt fizetett értük, azaz pontosan annyit, mint most.

Mark Lazarus, a spotfőosztály új vezetője azt ígérte a NOB-nak és a tévénézőknek, hogy minden eseményt élőben közvetítenek majd. Az NBC a 2008-as pekingi olimpia eseményei közül sokat felvételről sugárzott, egyrészt az időeltolódás miatt, de főleg azért, hogy az olyan, nagy érdeklődésre számot tartó döntők, mint Michael Phelps szereplései főműsoridőben kerülhessenek az amerikai nézők elé. A Hollywood Reporter szerint a következő négy olmpia eseményei közül sok versenyszámot a Comcast tulajdonában levő Versus nevű sportcsatornán lehet majd csak látni, mivel a cég ezzel akarja az adót felzárkóztatni a sportcsatornák közt az Egyesült Államokban piacvezető ESPN mellé.

Rovatok