Index Vakbarát Hírportál

Az MTV harcba szállhat a sportközvetítési jogokért

2011. augusztus 9., kedd 12:41 | aznap frissítve

A médiatörvény rendelkezései miatt az MTV-re kerülhetnek a jelentősebb sportesemények, így a Forma-1-es Magyar Nagydíj, a nyári és téli olimpia, a futball Eb és vb, valamint a foci válogatott meccsei.

A Népszabadság információi szerint átrendezheti a tévés sportközvetítések piacát, hogy a médiatörvény kimondja: a társadalom számára kiemelten nagy jelentőséggel bíró események közvetítéseit a lakosság legalább nyolcvan százaléka számára elérhetővé kell tenni.

A jelek szerint a közszolgálati tévék már beszálltak a versenybe, nemrégiben a Duna TV közvetítette a Klicsko-Haye bokszmeccset, de az RTL Klubról az m1-re vándoroltak tavasszal a foci válogatott meccsei, és a Dunáról a magyar bajnokság mérkőzései is.

A nagy kereskedelmi csatornákat csak a nagyobb sportesemények érdeklik, míg az RTL Klubnak bejöttek a Forma-1-es futamok, addig a TV2-n például nem értek el nagy nézettséget a Bajnokok Ligája mérkőzései. A kisebb, tematikus csatornákat viszont rosszul érintheti, ha a köztévé szerzi meg a közvetítési jogokat, ugyanis egy-egy sportágat leválasztva is osztozniuk kellene a csatornával.

A lap úgy tudja, a Sportfive nevű cég a napokban értékesíti a 2016-os ötkarikás játékok magyarországi jogait, és eladó a Forma–1-es tévéközvetítés is, amit eddig az RTL Klub közvetített, de a Népszabadság szerint az MTV-t is bejelentkezett rá. Mint ismert, jövőre jóval több pénzből gazdálkodhat a köztévé, költségvetése 64 milliárd forintra nőtt, és a leépítésekkel további 2 milliárd forintot spórolnak.

Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója a lap cikkére csak annyit reagált az Indexnek, hogy "a közmédia meghatározó szereplő szeretne lenni a sportközvetítések piacán".

.

Rovatok