Index Vakbarát Hírportál

Az RTL felvásárolhatja az IKO-t

2011. október 5., szerda 18:20

Az NMHH engedélyezte, hogy az RTL Klub tulajdonosa megvegye a többek közt a Film+-t és a Coolt is működtető IKO-t. A Gazdasági Versenyhivatalnak még rá kell bólintania a felvásárlásra.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa szerdai ülésén megadta előzetes szakhatósági hozzájárulását az Magyar RTL Televízió és az IKO vállalkozáscsoportok összeolvadásához.

A Magyar RTL Televízió Zrt. két médiavállalkozás, az IKO Televisions Kft. és az IKO Romania Srl. megvásárlásához kért hozzájárulást a Médiatanácstól. Az összefonódással az RTL hat külföldi székhelyű (Cool Tv, Sorozat+, Reflektor TV, Prizma TV, Film+ és Film+2), de magyar nyelven sugárzó, és egy magyar (Muzsika Tv) szórakoztató tévécsatorna tulajdonjogát szerezné meg.

A Médiatanács szerint a vállalkozások egyesülése nem sérti a közönség sokszínű tájékozódáshoz való jogának érvényesülését, ezért megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulását az összefonódáshoz. A médiatörvény alapján a Médiatanács hozzájárulása szükséges a GVH végleges döntéséhez. Az NMHH nemrégiben már döntött az új médiatörvény alapján médiacégek összeolvadásáról: a Népszabadságot, a Nemzeti Sportot és a Blikket is tulajdonló Ringier és a Tvr-hét mellett nyolc vidéki lapot is kiadó Axel Springer nem egyesülhetett Magyarországon, bár Kelet-Európa más országaiban megkapták az engedélyt.

Az RTL Csoport, Európa vezető médiavállalata, idén július 28-án jelentette be, hogy megvásárolja a Magyarországon piacvezető kereskedelmi csatorna, az RTL Klub részvényeinek 31 százalékát, valamint 7 kábelcsatorna – a Cool, Film+, Film+2, Reflektor, Prizma, Sorozat+, Muzsika TV - tulajdonrészének száz százalékát. Az RTL Klub kisebbségi tulajdonosa addig a Rákosi Tamás nagyvállalkozóhoz köthető IKO-vállalatcsoport volt.

Rovatok