Index Vakbarát Hírportál

Az ÉS-t másolja a Die Welt

2011. október 6., csütörtök 14:17

Az egyik legtekintélyesebb német országos napilap, a Die Welt csütörtöki számát sajtófotók helyett a 88 éves Ellsworth Kelly festőművész munkáival illusztrálták.

A mintegy 400 ezer példányszámú konzervatív újságnak ez már a második ilyen akciója volt. Tavaly október 1-én a nemzetközi hírű német festő, Georg Baselitz munkáit hozták le fényképek helyett, és a déli órákra az egész országban valamennyi példányt szétkapkodták. Nem sokkal később a művész által dedikált példány egy londoni jótékonysági aukción 10 ezer fontért kelt el.

Boldoggá szeretnék tenni az olvasókat

Most, egy évvel később a csütörtöki lapszámot a világhírű amerikai festőművész színes alkotásai díszítették.

A klasszikus modern művészet egyik vezéralakjának számító Ellsworth Kelly összesen több mint 30 képet készített a német lap számára, egytől egyig a rá jellemző, színes - piros, kék, sárga, zöld és fekete - a geometriából kölcsönzött ábrákat.

A csütörtöki újság a szín és a forma ünnepe - hangsúlyozta a Die Welt főszerkesztője, Jan-Eric Peters, és reményét fejezte ki, hogy azzal valamennyi olvasót - egy napra legalábbis - boldoggá tesznek. Azt azonban hozzátette, hogy pénteken a lap ismét már hagyományos fotókkal jelenik meg.

A főszerkesztő szerint a fotókat helyettesítő művészi alkotásokkal hagyományt kívánnak teremteni. Elmondta, hogy Georg Baselitz és Ellsworth Kelly után egy idő múlva újabb művész következik. Azt azonban nem árulta el, hogy mikor és ki készíti majd az újabb meglepetést.

Rovatok