Index Vakbarát Hírportál

A South Park készítői után nyomoztak a szcientológusok

2011. október 25., kedd 12:55

Tom Cruise és John Travolta kedvenc egyháza annyira berágott a South Park című animációs sorozat két késztőjére, Matt Stone-ra és Trey Parkerre, hogy 2005-ben saját belbiztonsági szolgálatukkal nyomoztatott utánuk.

A hírt a Village Voice tette közzé tegnap, forrásuk pedig az a Marty Rathburn, aki egykoron a szcientológiai egyház második legnagyobb hatalmú tagja volt. Rathburn még 2004-ben ugrott ki az egyházból és ugyan hitét megőrizte, de a szervezett agymosásban már nem volt hajlandó részt venni.

A két tévés azzal váltotta ki a szcientológusok haragját, hogy a 2005-ben bemutatott, Trapped in a Closet című South Park-epizódban hülyét csináltak az egyházból, annak alapítójából és nagyhatalmú tagjaiból (a már említett Cruise és Travolta). A történet rövden annyi, hogy Stan, a sorozat egyik szereplője elmegy a szcientológusokhoz, ahol a felmérésen kiderül róla, hogy nyomorult életet él, de ha szcientológus lesz, és fizet nekik egy rakás pénzt, minden jóra fordul.

Az is kiderül, hogy az egyházat alapító L. Ron Hubbard lelke Stanban lakozik, ezért Travolta és Cruise meglátogatja, hogy rávegyék, legyen ő az új egyházfő. A végére persze ebből nem lesz semmi, Stant a többiek meggyőzik arról, hogy az egész egy nagy lehúzás, Hubbard egy sikertelen sci-fi szerző volt, Tom Cruise pedig nem hajlandó előjönni abból a szekrényből amibe bezárkózik - ezzel Parkerék az egyház mellett a színészbe is jó nagyot  rúgtak, hiszen évek óta az a pletyka kering Hollywoodban, hogy Cruise meleg.

Botrány is lett a dologból, Cruise elérte, hogy az epizód egyik ismétlését levegyék a Comedy Central műsoráról (állítólag azzal fenyegette meg a Viacomot, a Comedy Central tulajdonosát, hogy nem vesz részt a Mission Impossible III promóciójában, ha még egyszer levetítik az epizódot - a filmet gyártó Paramount stúdió szintén a Viacom égisze alatt működik), de az egyháznak ez nem volt elég, és Rathburn állítása, valamit a blogján nyilvánosságra hozott, állítólagos eredeti dokumentum tanúsága szerint komolyan rámásztak a két sorozatkészítőre.

A nyomozás során a szcientológusok Stone és Parker, valamint barátaik (köztük pl. John Stamos színész) magánéletében kerestek támadható pontokat, mindenféle következtetéseket vontak le a alkoholfogyasztási szokásaikból és feltúrták a szemetüket is, kompromittáló leveleket és olyan gyógyszeres dobozokat keresve, amiket felhasználva lejárathatták volna őket.

Rathburn szerint az egyház megbízásából működő nyomozók megszerezték Parkerék bankszámlakivonatait, telefonszámláit, és közel egy éven keresztül gyűjtötték az információt róluk. A  szcientológiai egyházon belül működő Különleges Ügyosztály (OSA) egyik vezetőjének 2006-ban íródott memóját Rathburn közzétette blogján, ebből az derül ki, hogy az ismeretlen nevű vezető nem túl elégedett a nyomozással, és ugyan annak örül, hogy Matt Stone-ról már rendelkeznek olyan adatokkal, amikkel kellemetlenséget tudnak neki okozni (erre bővebben nem tér ki a blogposzt), de maga  a nyomozás zsákutcába jutott.

Rovatok