Index Vakbarát Hírportál

Kirúgnak és cégekbe mentenek át a közmédiában

2011. november 17., csütörtök 14:52 | aznap frissítve

Szerdán 44 közmédiában dolgozó ember kapta meg a felmondásáról szóló előzetes értesítését, így a leépítésre bejelentett 367-ből már 188 embert kiértesítettek. Mindeközben zajlik a közmédiás online felületeket szerkesztők és a rádió zenei együtteseinek kft.-kbe való kiszervezése.

A második körös csoportos létszámleépítés szerdai fordulójában 13 pécsi, 7 miskolci, 1-1 szegedi és szolnoki rádiós és tévés dolgozónak adták át a felmondásról szóló előzetest értesítést.

Pár hónapja lett volna hátra

De Debrecen sem úszta meg, úgy tudjuk, hogy kirúgták az 57 éves Tornyi Ferencet, akinek pár hónapja lett volna hátra ahhoz, hogy korkedvezményesen nyugdíjba mehessen. Tornyi alapító tagja volt a Magyar Rádió debreceni stúdiójának. Rendszeresen adott riportokat a Kossuth Rádió Magyarországról jövök című műsorának, és ő kapta a rádiósok szavazatai alapján a Kossuth Rádió első „Kossuth-díját”.

A szerdai körben a vidéki tudósítókon kívül világosítóknak, operatőröknek, adásrendezőknek mondtak fel, de nagy számban vették át technikai háttéremberek is a papírjukat. Értesülésünk szerint annak ellenére felmondtak például 10 karbantartónak, hogy a szakszervezetek jelezték, a 20 fős csoport felének elküldése már a biztonságos működést veszélyezteti.

A héten felmondásról szóló előzetes értesítést kapott Keleti Miklós, a Magyar Rádió brüsszeli tudósítója, és a leépítésre bejelentett 28 vezető beosztást betöltő személy közül Szayly József, aki a rádió műsorlebonyolítási alelnöke, a Petőfi egykori főszerkesztője volt, és Bognár Mihály is, aki a Duna TV műszaki igazgatója volt.

Makait is elküldték

Csütörtökön többek között a közmédia online felületeit - hirado.hu-t, a négy közmédia honlapját és a teletextet is  - szerkesztő munkatársaknak mondanak fel vagy kapnak új szerződést.

Úgy tudjuk, hogy nagyjából hét online szerkesztőt küldtek el, köztük van többek között Makai József is, aki egykor a Magyar Hírlap újságírója, publicistája, majd a Magyar Rádió weboldalainak főszerkesztője, később pedig vezető szerkesztője volt, és egy másik rádiós online újságíró, Horniák Mónika is. Információink szerint azok közül, akik eddig a Duna TV webes felületeit szerkesztették szinte az összeset elküldték, de küldtek el a teletextnél dolgozó munkatársak közül is.

Egyébként a napokban az összes online szerkesztőségben dolgozó embert behívják, akinek nem mondanak fel, azoknak munkaszerződés-módosítást ajánlanak fel, őket ugyanis kiszervezik az MTVA-ból és az MTVA százszázalékos tulajdonában álló Új Média Kft.-be teszik át.

Cégesítik a szimfonikus zenekart is

Mint Szabó László, az MTVA kommunikációs igazgatója az Index kérdésére elmondta, „megörököltünk három – rádiós, MTV-s és MTI-s – céget, és az elmúlt hónapokban azon dolgoztunk, hogy rendet tegyünk ezekben a cégekben, és értelmesen használjuk ki azt a lehetőséget, hogy vannak piaci tevékenység végzésére alkalmas gazdasági vállalkozásaink”.

Szabó szerint az MTVA tulajdonában álló cégek megtartása mellett az szólt, hogy például az online felületeken való reklámértékesítéskor jóval nagyobb esélye van egy cégnek, mint az alapnak, és bár nem cél, de egy ilyen honlapkészítéssel foglalkozó kft. akár külső megbízásokat is elvállalhatna.

Mint ismert, Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója egy éve azt nyilatkozta, hogy a közszolgálati hírportál két éven belül olyan vezető médiummá válhat, ami lenyomhatja az Indexet és az origót is.

Mint Szabó elmondta, kft. veszi át például a rádió énekkarát, szimfonikus zenekarát és a gyerekkórusát is, mert a fellépéseik megszervezésére és lebonyolítására ez a céges forma sokkal rugalmasabb kereteket nyújt.

A MÚOSZ hiányolja a szakmai érveket

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) Elnöksége ismét kinyilvánította szolidaritását mindazokkal a közmédiában dolgozó kollégákkal, akiket ezekben a napokban távolítanak el a munkahelyükről. Mint közleményükben írják, „ismételten felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közszolgálati médiánál immár két évtized óta halmozódó anyagi, szervezeti, vezetési problémák a jelenlegi drasztikus megoldással emberségesen eleve nem kezelhetők, különösen nem, ha ez az eljárás mellőzi az elvárható körültekintést és a szakmai érveket. A közmédia vezetése a leépítések célját az anyagi megtakarítással indokolja, miközben továbbra is adósa a közvéleménynek a megalapozott koncepcióval és közszolgálati produktummal”.

Rovatok